KPS neemt vingerafdrukken systeem officieel in gebruik
08 Apr 2014, 20:00
foto


Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft vandaag het Automatische Vingerafdrukken Identificatie Systeem (Afis) in gebruik genomen. Dit systeem verschaft de politie een verbeterd instrument om verdachten nauwkeurig te identificeren bij het oplossen van misdaden. Het systeem is zodanig geprogrammeerd dat het KPS rechtstreeks in verbinding staat met andere politiekorpsen, bestanden van het Caribisch Gebied en de Internationale Politie-organisatie (Interpol).

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zegt dat door de aanslag op 11 september 2001 de Verenigde Staten zich ingezet heeft voor het Caribbean Basin Initiative. Binnen de regio waren alle korpschefs het erover eens dat een geautomatiseerd vingerafdruk systeem een belangrijk onderdeel zou moeten zijn van het Basin Initiative. Grenada was het eerste land dat dit invoerde en intussen maken dertien landengebruik van dit systeem.

Oplossingen toegenomen
Volgens Tjin Liep Shie heeft het korps met het Afis sprongen vooruit gemaakt. Hij geeft te kennen dat er per jaar gemiddeld tussen de 13 en 20 zaken werden opgelost met het oude kaartensysteem. Hier werd via een microscoop gekeken en werden er continu vergelijkingen gemaakt om de juiste conclusies te trekken. Vanaf november wordt het nieuwe systeem gebruikt. Voor de eerste drie maanden van 2014 zijn er reeds vijftig zaken opgelost. Deze bestonden uit een levensberoving, een verkrachting en 48 andere misdaden die overwegend bestonden uit inbraken en gekwalificeerde diefstallen.

Er zijn onopgeloste misdaden van de periode 2002-2010 die nog door het systeem gehaald moeten worden, wat tot meer identificaties van verdachten zal leiden. Tjin Liep Shie vertelt dat er een moord van tien jaar geleden is opgelost, maar dat er daarover nog mededelingen gedaan zullen worden. De korpschef garandeert dat dit systeem voor nog meer veiligheid zal zorgen en dat het aantal personen dat aangehouden wordt voor strafbare feiten behoorlijk omhoog zal gaan dit jaar.

Blij met samenwerking
De Amerikaanse ambassadeur Jay Anania is blij met de samenwerking die er is met Suriname en andere Caribische landen. Hij is ervan overtuigd dat het Afis de politie zal blijven helpen bij het oplossen en voorkomen van misdaden en het oppakken van criminelen. Anania zegt dat de politie alleen niet in staat zal zijn problemen van het land op te lossen. Daarom is de betrokkenheid van het volk ook belangrijk. De ambassadeur merkt op dat jonge Surinamers geïnteresseerd moeten worden door onder andere vaktechnische en tactische trainingen aan te bieden.

Op Zanderij, Albina en Nickerie is het Afis ook geplaatst. Het wordt het meest gebruikt in Paramaribo en daarna in Nickerie. Het systeem wordt bediend worden door agenten van de Forensische Opsporing. De agenten zijn door Amerikaanse deskundigen getraind. Het Afis kost US$ 250.000 per land en is intussen aan dertien landen, inclusief Suriname, verschaft door de VS.

Shahida Hek
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May