Diakonessenhuis blij met operationeel rampenplan
04 Apr 2014, 06:00
foto
Personeelsleden van Diakonessenhuis getraind om hulp te verlenen bij calamiteiten. (Foto: Raoul Lith)


45 getrainde personeelsleden van het Diakonessenhuis mochten donderdag met trots hun certificaat, badge en BHV-hesje in ontvangst nemen. De Bedrijfshulpverleningstraining (BHV-training) hield in, hoe te handelen tijdens een calamiteit in afwachting op de hulpdiensten. Weena Matai-Ajodhia, kwaliteitsfunctionaris in het ziekenhuis, zegt dat het idee voor deze training is ontstaan, omdat een zorginstelling altijd ready moeten zijn als er intern een calamiteit mocht plaatsvinden. Dit is nodig om de schade te kunnen reduceren.

De training bestond uit theorie en praktijk. Er is veel aandacht besteed aan brandpreventie. Volgens Santianand Bishoen, hoofd beveiliging en logistiek, is de focus hierop gelegd omdat, brand het meest angstaanjagende gevaar is. Verder kwamen onder andere bommelding en valincident ook aan de orde. Leden van alle afdelingen hebben geparticipeerd aan deze training en er is ook ervoor gezorgd dat tijdens elke shift een groep BHV-ers aanwezig is.

De trainingen die ongeveer twee maanden hebben geduurd, werden verzorgd door Otkesh Consultancy. Reeds in 2011 was het ziekenhuis gestart met het idee om een rampenplan te hebben en in 2013 werd dit aangeboden aan de consultant. Het ligt in de bedoeling dat jaarlijks het personeel van het Diakonessenhuis getraind wordt. Bishoen zegt dat er nog een aantal zaken, zoals vluchtroutes en wegwijzers, in orde moet worden gebracht zodat hetgeen geleerd is, toegepast kan worden. Hiervoor is ruim twee jaar uitgetrokken. Het geld dat nodig is, is opgenomen in de begroting van 2014. Bishoen geeft te kennen dat indien andere ziekenhuizen assistentie of advies nodig hebben over een rampenplan, het Diakonessenhuis bereid is te helpen.


Shahida Hek
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May