Tsunami-alarm Chili afgezwakt
02 Apr 2014, 09:30
foto
De aardbeving met een kracht van 8.2 voor de Chileense kust was nauwelijks 10 kilometer onder de zeebodem. (Beeld: BBC)


De zware aardbeving met een kracht van 8.2 op de schaal van Richter in Chili heeft een tsunami veroorzaakt aan de noordelijke kust van het land. De eerste vloedgolven van meer dan twee meter hebben de kust nabij de haven Iquique binnen 45 minuten na de beving geraakt.

De beving heeft moderne gebouwen in Peru en in de Boliviaanse hoofdstad La Paz, meer dan 470 kilometer verwijderd van Iquique, geraakt. In de uren na de beving waren er minstens acht naschokken, waarvan één met een kracht van 6.2. In eerste instantie heeft het Pacific Tsunami Warning Center ( TWC ) ook Peru, Ecuador, Colombia en Panama gewaarschuwd voor tsunami-gevaar. Uren later is die waarschuwing opgeheven met uitzondering voor Chili en Peru.

Hoewel minder gevaarlijk zijn Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Mexico en Honduras ook op alert gezet voor mogelijke vloedgolven. “Iedereen langs onze kust moet alert en klaar zijn”, zegt de Ecuadoraanse president Rafael Correa. Intussen heeft Ecuador zijn alert teruggebracht en geldt nu slechts een hoge mate van waakzaamheid voor de Galapagos Eilanden.

Rampgebieden
Hoge golven hebben kort na de beving de Chileense kustgebieden Pisagua , Patache en Iquique. Er zijn tot nog toe vijf doden gevallen. “Een aardbeving van deze omvang heeft de potentie om een vernietigende tsunami te veroorzaken die binnen enkele minuten kan toeslaan op de kusten in de buurt van het epicentrum kan”, klonk de waarschuwing van het PWC.

De schade in eerste opzicht is dat duizenden gebouwen zonder elektriciteit zitten, honderden bewoners hun huizen hebben verlaten en sommige gebouwen zijn getroffen door brand. De Chileense president Michelle Bachelet heeft verschillende delen van het noorden van Chili die getroffen zijn, tot rampgebied verklaard. Ze reist vandaag naar de getroffen regio’s Arica en Tarapaca. Het staatshoofd heeft inmiddels ook militairen naar het gebied gestuurd om plunderingen en wanorde te voorkomen.

Ondiep
De Chileense autoriteiten zijn tevreden met de wijze waarop het evacuatieplan is uitgevoerd. De aardbeving heeft toegeslagen in een gebied dat al twee weken is opgeschrikt door een aantal bevingen.

Het Amerikaanse Geologisch onderzoekscentrum zegt dat de beving erg ondiep was, “slechts 10 kilometer onder de zeebodem”. Het epicentrum was 86 kilometer ten noordwesten van Iquique , Chili 's belangrijkste mijnbouw exporthaven.
In 2010 veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 8.8 magnitude een tsunami die grote schade heeft aangericht in verschillende kustplaatsen in centraal -zuid Chili. Er zijn toen honderden doden gevallen. De zwaarste aardbeving ter wereld heeft ook plaatsgevonden in Chili. Het land werd in 1960 getroffen door een aardbeving met een kracht van 9.5 waarbij meer dan 5.000 werden gedood.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May