Wereld wacht met spanning gevolgen aardbeving Chili af
02 Apr 2014, 00:00
foto
Het zal uren duren voor de vloedgolven diverse kusten zullen bereiken.


De wereld wacht met angst en spanning af wat de gevolgen zullen zijn van de aardbeving bij de kust van Chili. De aardbeving van dinsdagavond had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Er is een tsunami waarschuwing die geldt voor verschillende landen aan de westkust van Zuid-Amerika. De Chileense autoriteiten hebben de mensen aan de kust gevraagd om naar veilige oorden te vertrekken. Er is een enorme drukte op de wegen. Intussen zijn er vijf doden gemeld.

Ook de kusten van Colombia, Ecuador, Panama, Nicaragua en Costa Rica lopen volgens het Pacific Tsunami Warning Center gevaar. Het zal nog uren duren voordat de tsunami diverse kusten zal bereiken. Het is een kwestie van afwachten. De regering van Peru heeft er ook voor gekozen om mensen te evacueren.

Intussen heeft de eerste vloedgolf de kust van Chili geraakt. De Chileense marine meldt dat door aardverschuivingen wegen geblokkeerd zijn. Het epicentrum van de beving lag 86 kilometer van de Chileense stad Iquique. De beving vond plaats zo'n tien kilometer onder de zeebodem. Chili wordt vaker getroffen door aardbevingen.

De vijf Surinaamse studenten die met een beurs van de Centrale Bank van Suriname in Chili studeren, maken het goed. Gelijk na de aardbeving is er contact gemaakt met hen en hun familie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May