Centrale Bank optimistisch over monetair beleid
01 Apr 2014, 00:00
foto


De vestiging van een zelfstandig welvaartsfonds zal binnenkort een feit zijn. Evenals de oprichting van een veiligheidssysteem voor schatkistpapier en de hervorming van het betalingsverkeer in de bancaire sector. Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, heeft de raad van bestuur van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) tijdens zijn jaarvergadering, de laatste financiële ontwikkelingen uit de doeken gedaan.

Hij schetst dat het welvaartsfonds de overheidsbegroting moet beschermen tegen sterke schommelingen in de internationale grondstoffenprijzen. Hij moet ook zorgen voor de broodnodige voorspelbaarheid en stabiliteit in de overheidsfinanciën. Suriname geldt als een van de meest kwetsbare landen op het gebied van de risico’s die uitgaan van prijsschommelingen. In 2012-2013 zijn de overheidsfinanciën sterk beïnvloed door de daling van de wereldmarktprijs van goud, Surinames belangrijkste exportproduct. Het welvaartsfonds moet het land ook beschermen tegen de cyclus van hoge groei en crisis. Hoefdraad heeft meegedeeld dat het wetsontwerp hiertoe al uitvoering is besproken in De Nationale Assemblee. “We verwachten de goedkeuring in de komende maanden.”

De inflatie in 2013 is gedaald tot 0,6%, het laagste cijfer in 25 jaar. De bankpresident heeft ook meegedeeld dat de invoer in 2013 sterk was toegenomen, wat heeft bijgedragen tot het tekort op de betalingsbalans en een verlies in de reserves. Hij zegt dat de Centrale Bank gereed staat om het monetair beleid verder aan te scherpen indien nodig. Aan de andere kant verwacht hij een stabilisatie van de internationale grondstoffenprijzen en een daling van behoefte van de openbare en particuliere sector. Langzaam zal het land het verlies in de reserves te boven komen en verder gaan op het pad van duurzame groei, luidt de uitleg van Hoefdraad.

Ook over het betalingstekort is hij optimistisch. Als de nieuwe olieraffinaderij eind dit jaar in productie gaat, verwacht president Hoefdraad dat de import aanzienlijk zal teruglopen en de betalingsbalans een overschot zal gaan vertonen. Hij heeft erop gewezen dat de voortdurende investeringen op grote schaal, bedoeld zijn om de risico’s en de kwetsbaarheid van het land te verminderen. Hoefdraad doelt daarmee op de investeringen in de goud- en oliesector.

De voorspelde groei in 2014 blijft boven de 3-4% per jaar, maar benadrukt Hoefdraad "Suriname heeft een moeilijk jaar achter de rug als gevolg van de scherpe daling van inkomsten door prijsdalingen van zijn belangrijkste exportproducten op de wereldmarkt.” De vroegtijdige snelle stijging van overheidsuitgaven voor goederen en diensten, lonen en investeringen, heeft de fiscale impact verergerd. “De regering heeft nu besloten om het begrotingstekort te beteugelen via een pakket van maatregelen die sterk gericht zijn op beperking van de uitgaven.”

De IDB heeft haar kredietverlening aan Suriname gedurende de periode 2011-2015 verdrievoudigd, zegt Hoefdraad. Op landbouw-, onderwijs- en energiegebied is er sprake van steun en samenwerking. Er zijn ook ontwikkelingen gaande in de financiële sector, de publieke investeringen, de sociale bescherming en de transportsector met hulp van de IDB. “Met het daadkrachtig optreden en de betrokken houding van de overheid, is Suriname een van de best presterende landen bij de IDB.”

De jaarvergadering van de IDB is gehouden op 29 maart in Costa do Sauípe, Bahia, Brazilië.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May