Coalitie wil verschil ambtsketen en ambtelijke onderscheiding
31 Mar 2014, 08:00
foto
President Desi Bouterse met sjerp in Para bij de plechtigheden rond de Onafhankelijkheidsdag.


De coalitie in De Nationale Assemblee (DNA), gesteund door onder andere directeur Eugene van der San van het kabinet van de president, wil dat er een duidelijk wettelijk verschil is tussen een ambtsketen die speciaal bestemd is voor de president en een keten die meer het karakter heeft van een hoge onderscheiding. In het parlement is hierover een openbare discussie begonnen.

De Nieuw Front oppositie die heeft bezwaren over de inhoud van een nieuwe wet die de coalitie wil doordrukken om het onderscheid te laten maken.
President Desi Bouterse heeft op 25 november 2013, tot verassing van de oppositie de nieuwe presidentiële sjerp gedragen en geïntroduceerd, zonder het parlement te kennen. André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) die voorzitter is van de parlementaire commissie die de wet heeft voorbereid, zei dat de ambtsketen, die tot nu toe door alle staatshoofden is gedragen een wettelijke grondslag heeft. Maar deze kan volgens hem op twee manieren worden vertaald. Het is niet duidelijk of het gaat om een ambtsketen behorende bij het ambt, dat wordt gedragen op speciale momenten of om een onderscheiding toegekend aan het staatshoofd.

Oppositielid Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP), ook lid van de parlementaire commissie, zegt dat de werkwijze om de nieuwe wet door te voeren in strijd is met de beginselen van behoorlijk bestuur.” De coalitie vindt namelijk dat de wet een terugwerkende kracht moet hebben vanaf 25 november 2013, de dag waarop president Bouterse zonder uitleg te geven, met de nieuwe sjerp in het openbaar verscheen. Dit kan precedenten scheppen voor andere wetten in de toekomst. Het gaat hier niet om een overmachtssituatie. De nieuwe sjerp is gemaakt en daarvoor is tijd nodig geweest. Er wordt geen enkele norm geschonden waardoor die moet worden hersteld. Een wet met terugwerkende kracht moet je bekijken vanuit juridisch oogpunt en niet om de fout van de president te herstellen”, zegt Santokhi. Volgens hem kan de wet wanneer die wordt aangenomen al meteen in werking treden zodra die is afgekondigd zonder een terugwerkende kracht.

Santokhi valt er ook over dat de nieuwe presidentiële sjerp is gemaakt en gedragen wordt, naar het voorbeeld van Latijns-Amerikaanse staatshoofden. “We kunnen liever kijken naar wat gangbaar is in onze eigen regio”, zegt het oppositielid. De politicus vindt ook nog dat niet alleen een sjerp gemaakt moet worden voor het staatshoofd, maar ook voor ministers en de vicepresident. Hij maakte nog de opmerking dat president Bouterse er wel voor moet waken het ambt eer aan te doen. “Ik verwijs naar ambtelijke blunders zoals laatst gemaakt door de president richting de ambassadeur van de Verenigde Staten. Achteraf moet dan de minister van Buitenlandse Zaken de kwestie komen recht zetten”, zegt Santokhi. De discussie rond het ambtsketen wordt dinsdag voortgezet in het parlement.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May