Rechter beslist 16 mei over verdere rechtsgang kwestie Sasur
30 Mar 2014, 03:00
foto


De kort geding rechter zal op 16 mei beslissen welke juridische procedure verder gevolgd zal worden in het proces tussen de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) en de Staat. Sasur heeft in hoger beroep geëist dat de rechter een eerder vonnis vernietigt. Hierin is besloten dat de intrekking van de uitvoeringsbeschikking van Sasur overeind blijft staan tot deze kwestie in een bodemprocedure is uitgevochten.

Sasur-voorzitter Prim Ramlal zegt aan Starnieuws dat de rechter dat vonnis moet vernietigen en moet besluiten dat de intrekking van de beschikking wordt opgeschort. “Sasur is een bedrijf met voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Wij hebben geen aanleiding gegeven voor het intrekken van de beschikking, het is de Staat die dat op een eenzijdige manier heeft gedaan, terwijl wij steeds met elkaar bezig zijn geweest over het functioneren en alles wat om Sasur draait. Niemand heeft ons hierop voorbereid en lopen we nu ernstige schade op”, zegt Ramlal.

“Het is nu al bijna een jaar, wij hebben geen belang bij een bodemgeschil, daarom zijn wij in appel gegaan tegen het vonnis van de rechter”, zegt Ramlal. Volgens hem duurt dit kort geding, nu in appel al veel te lang. Deze kwestie uitvechten in een bodemprocedure zou volgens hem jaren kunnen duren. “Die tijd heeft Sasur niet en worden onze belangen alleen maar geschonden”, vindt de Sasur-voorzitter.

Inschattingsfout
Deze intrekking van de uitvoeringsbeschikking is de tweede. Voor advocaat Jennifer van Dijk-Silos is daarom niets spannend aan deze rechtszaak. “Bij de opschorting van de eerste intrekking heeft Sasur ook al nagelaten een bodemgeschil aan te spannen”, zegt Silos. De afgelopen week is zij namens de staat uitgebreid ingegaan op deze slepende kwestie tijdens de appelzitting. “Voor mij is het pas spannend wanneer de rechter op 16 mei een uitspraak doet”, zegt de advocaat.

Ramlal benadrukt dat de reden van de Staat om de beschikking in te trekken ongegrond is en de rechter een inschattingsfout heeft gemaakt, vandaar ook het appel. “Vanaf de eerste intrekking was opgeschort, hebben wij zowel schriftelijk als telefonisch in contact gestaan met de Staat om zaken in goede banen te leiden. Zij heeft ons geen gelegenheid gegeven om eventueel gemaakte fouten te corrigeren”, zegt Ramlal.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May