Algemene Vergadering VN: stemming Krim illegaal
28 Mar 2014, 02:00
foto


Honderd naties verklaren de referendum in ‘De Krim’ onwettig. De grotendeels symbolische resolutie is met 100 stemmen voor, elf tegen en 58 onthoudingen aangenomen.

De Algemene Vergadering van de VN heeft in een resolutie de territoriale integriteit van Oekraïne bevestigend en heeft het referendum dat heeft geleid tot de annexatie van het schiereiland ‘De Krim’ door Rusland, bestempeld als illegaal.
De "ja"-stem was hoger dan veel diplomaten hadden voorspeld. Dat meer dan de helft van de 193 lidstaten van de VN de resolutie heeft gesteund, weerspiegelt het brede internationale verzet tegen de militaire interventie van Rusland en de overname van de strategische Zwarte Zee regio.

In tegenstelling tot de krachtigere Veiligheidsraad, kent de Algemene Vergadering geen vetorecht en zijn de resoluties juridisch niet bindend. In de Veiligheidsraad heeft Rusland actie geblokkeerd. Het land heeft als een van de vijf permanente leden vetorecht in de raad. Toch heeft de 15-leden tellende Veiligheidsraad acht keer vergaderd over Oekraïne, terwijl westerse mogendheden proberen de druk op Moskou te vergroten.

De territoriale integriteit en de eenheid van mijn land is meedogenloos vertrapt door Rusland, ene permanent lid van de Veiligheidsraad aan wie het toevertrouwd is de internationale vrede en veiligheid te handhaven, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken voor de stemming. Hij noemde de actie van Rusland een rechtstreekse schending van het VN-handvest. “Door te stemmen voor deze resolutie, stemt u voor het VN-handvest, terwijl tegenstemmen of onthouding gelijk staan aan ondermijning daarvan.”

De Russische VN-ambassadeur heeft aangedrongen om tegen de resolutie te stemmen. Hij zei dat een historisch onrecht in ‘De Krim’ is gecorrigeerd en dat de mensen hun recht op zelfbeschikking om toe te treden tot Rusland tot uitdrukking hebben gebracht. Hij noemde de resolutie “confronterend van aard” en zei dat het “contraproductief ” zou zijn om de resultaten van het referendum te tarten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May