Campagne 'Water Drinken' gestart
28 Mar 2014, 03:00
foto
Scholieren van de R. Slooteschool zijn gestimuleerd om meer water te drinken. (Foto: René Gompers)


Kinderen, leerkrachten, ouders en genodigden roepen zo luid als het maar kan: "Ik geef mijn lichaam wat het nodig heeft. Water!" Daarna wordt er demonstratief enkele slokken water gedronken uit blauwe bekers om een nieuw begin aan te geven.

Op de Richenel Slooteschool is donderdagmorgen op feestelijke wijze de bewustwordingscampagne 'Water drinken' begonnen. Met dit project wil het ministerie van Volksgezondheid kinderen stimuleren meer water te drinken.

"De resultaten van recente onderzoeken zijn zorgwekkend" zegt Lesley Resida, waarnemend directeur van Volksgezondheid. "Suikerziekte, overgewicht en hoge bloeddruk komen al op jonge leeftijd voor. Het is duidelijk dat we qua gezondheid er niet goed voor staan." De kinderen worden gewezen op het belang van water, kennis die ze met vrienden en ouders gaan delen. "Water bevat geen calorieën. Het maakt niet dik, het houd je schoon. Drink vier tot zes glazen per dag," adviseert Resida.

Er is ook onderzoek gedaan naar het voedingspatroon van kinderen wanneer ze op school zijn. De kinderen nuttigen grotendeels voedsel vol calorieën dat leidt tot ziektebeelden die normaal alleen bij volwassenen voorkomen. "We proberen met dit project de gezonde levensstijl bij kinderen te kweken," legt Resida uit. Limonade en andere dranken en voedsel vol calorieën zijn een verkeerde start. Ze krijgen het vaak van huis mee of krijgen geld om het te kopen. Er zijn goede en goedkopere alternatieven zoals water, stelt Resida. "Deze campagne is niet alleen voor de schooljeugd. Wat geldt voor de kinderen, geldt ook voor de volwassenen."

De campagne wordt landelijk gehouden. Er worden 100 watercoolers op evenzoveel scholen geïnstalleerd. De eerste watercooler is geplaatst op de Slooteschool. Onder het toeziend oog van een leerkracht hebben een tiental leerlingen gelijk na de start hun bekers gevuld met het koele water. De bekers zijn onderdeel van het project. Alle kinderen van de school zijn van een beker voorzien. Er mag alleen water uit worden gedronken.


René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May