De 'Kracht van de klank', een muzikaal samenzijn
24 Mar 2014, 10:00
foto
De leden van 'Manyatra'.


Een mix van Hindostaanse, christelijke en seculaire liederen. “Dat noemen we de 'Kracht van de klank'. De ervaring die elk individu heeft op zijn eigen herkenbare muziek, het blijft dezelfde ervaring hetzelfde gevoel”, legt Satish Sewgobind uit. Samen met vier leeftijdgenoten heeft hij een muzikaal samenzijn in elkaar gezet. Het concept is simpel. De 'Kracht van de klank' speelt zich af in een typisch Surinaams verhaal, dat door de jongeren in elkaar is gezet. Het is het verhaal van Ben, de zoon van een Hindostaanse moeder en een creoolse vader. Hij is opgevoed in een Nederlandse cultuur en nu als tiener zichzelf, zijn veelzijdige achtergrond en culturen tegenkomt in het land van zijn ouders, Suriname.

Het eerste optreden, voor een klein geselecteerd publiek een maand terug, sloeg goed in. De bedoeling is om steeds een groep jongeren, ouderen zijn ook welkom, kennis te maken met de kracht van de klank. Professionele musici en zangers zijn de jongeren niet. Hun begeleiding bestaat dan ook slechts uit een akoestische gitaar, bespeeld door Steve Gierdharie en op het harmonium Satish. Reshma Ramcharan, Suraj Kishoen Misier en Kripa Sewgobind, zorgen voor het zanggedeelte. “Als je voor entertainment komt, zal je die niet vinden. Het gaat om het opdoen van de ervaring, de journey within, wat ook de uitleg of verklaring is van de naam van de groep ‘Manyatra’.

Bij de tweede opvoering van de 'Kracht van de klank’, afgelopen zaterdag in Corporate house, wordt het doel van deze bijeenkomst meteen bereikt. Het spontaan meezingen van de liederen, Mi kondre tru mi lobi yu, Tum Hi Ho, een medley van ‘One love’ en 'Three little birds’ van Bob Marley, zijn de ervaringen van Ben. Mi kondre tru is in de story telling het lied dat Ben associeert met alles wat Suriname is.
"Met ‘De kracht van de klank’, een maandelijkse story telling, is het makkelijk de mensen bij elkaar te brengen, we doen ook leuke en luchtige dingen erbij zoals de grappige ervaringen van Ben, hoe hij in de week zowel naar de Mandir als naar de kerk moet gaan, de ontmoeting met zijn vriendin in Suriname”, zegt Suraj. Volgens hem gaat het in de kracht van de klank om het effect dat die klanken op de mens hebben of gemoedstoestand oproepen. Een mooi moment is wanneer Satish het lied ‘Sajna Tere Bina, een bestaand liefdesliedje zingt met een eigen gemaakt Javaans couplet. In het verhaal ontmoet Ben namelijk een Javaans/Braziliaans meisje.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May