Kranslegging en wandelloop sluiten anti-discriminatieweek
21 Mar 2014, 23:00
foto
Franky Koffie en Tasmara Pique hebben vandaag een krans gelegd bij het Anti-discriminatie monument. (Foto: René Gompers)


De Caricom-jeugdambassadeurs, Tasmara Pique en Franky Koffie, hebben vanmiddag een krans gelegd bij het Anti-discriminatie monument bij hotel Krasnapolsky. Het is vandaag de Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie. Het leggen van de krans is één van de activiteiten in de anti-discriminatieweek. De week is vanmiddag afgesloten met een wandelloop en een culturele manifestatie.

Op 21 maart 1960 werden in Sharpeville, Zuid-Afrika, tijdens een vreedzame actie 69 zwarte demonstranten doodgeschoten door politieagenten. De mensen protesteerden tegen de zogenaamde pasjeswetten. Met die wetten werden de zwarten beperkt in hun bewegingsvrijheid en konden alleen de plaatsen aandoen die de blanke regering hen had aangewezen. Hierdoor werden gezinnen soms uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing werd het vuur op de menigte geopend. Er stierven 69 mensen en 180 anderen raakten gewond. Unesco heeft de dag uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. In Zuid-Afrika wordt de dag Mensenrechtendag genoemd.

De jeugdambassadeurs zijn bijgestaan door een kleine groep jongeren. Koffie merkt op dat de kranslegging volgend jaar groter aangepakt zal worden, wat dit keer niet is gelukt. De meeste jongeren zitten ’s morgens op school en in de middag is de anti-discriminatieloop gehouden. "Eigenlijk discrimineren we niet als we naar buiten kijken," zegt Koffie."Het is wel aanwezig maar wij, de verschillende bevolkingsgroepen, zijn toch dichter naar elkaar gegroeid dan we denken. We moeten alleen nog werken aan onze denkwijze."

Vijfduizend personen hebben vanmiddag wandelend getoond dat ze tegen elke vorm van discriminatie zijn. De laatste activiteit van de Anti Discriminatieweek is een awardceremonie op 23 maart.


René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May