De mondiale watertrend op internationale waterdag
22 Mar 2014, 02:00
foto


Wereldwijd wordt vandaag, 22 maart, op de Internationale dag van het Water, aandacht besteed aan Schoon drinkwater voor een gezonde wereld. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in 1992 een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot Wereldwaterdag uit te roepen. De lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken, door evenementen te organiseren en informatie over water te verspreiden. Dit artikel is een bijdrage van de Geografen Vereniging Suriname.

Water is een basisbehoefte voor levensonderhoud, een wezenlijke factor in de instandhouding van de flora en fauna en vervult een cruciale rol in onze voedselproductie en economische ontwikkeling. Volgens de WHO vertoont de mondiale watertrend toenemende water-eisen en sanitaire voorzieningen, waardoor ruim 1 miljard mensen geen toegang hebben tot schoon drinkwater, 2,5 miljard mensen ontberen water voor sanitaire voorzieningen en sterven jaarlijks 5 miljoen mensen aan water gerelateerde ziekten o.a. diarree, cholera en dysenterie.

Bovendien zal volgens de Intergovernmental Panel on climate changes (IPCC) de opwarming van de aarde tot gevolg hebben het veranderen van alle componenten van het schoondrinkwatersysteem, het opdrogen van zoetwaterbronnen, meren, waterputten en rivieren. In 2025 zal door groei van de bevolking in 48 landen waterschaarste zijn waarvan 22 in de Sub-Sahara (Afrika).

In China is het water van de rivieren sterk vervuild dat dit zelf voor industrieel gebruik ongeschikt is, terwijl in tweederde deel van de grote steden er geen faciliteiten zijn voor zuivering van vervuild water. De daling van de waterkwaliteit is wereldwijd een acuut probleem, in het bijzonder in de ontwikkelingslanden. Een uitzondering hierop vormt India, waar al sinds mensen heugenis de zaden van de ‘Moringa Oleiferaboom’ wordt toegevoegd aan water om dit te zuiveren. De zaden ruimen de ziekteverwekkende bacteriën op en accumuleren vuile deeltjes van het water. Canadezen pleiten ervoor de methode overal ter wereld te gebruiken.

Het gebruik van zoetwater voor landbouw, industrie en huishoudelijk gebruik is door de groei van de wereldbevolking enorm toegenomen. De urbanisatie en veranderingen in levensstijl dragen ook bij tot hoge waterconsumptie. Daarnaast wordt overal water verspild, en worden velen geconfronteerd met waterschaarste. De kwaliteit van schoon drinkwater zal worden aangetast door de gevolgen van klimaatsverandering o.a. verzilting van laag gelegen kustgebieden en zwampen, stijging van de temperatuur van oppervlaktewater zal algenbloei stimuleren en extreme neerslag zal de infiltratie capaciteit van de bodem aantasten en ziektekiemen verspreiden in oppervlaktewater. Voor miljoenen mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater zal de Millennium Development Goal tegen 2015 niet haalbaar zijn.


Hein Raghoebar M.Sc.
Geografen Vereniging Suriname
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May