Romario Sanches Schaakkampioen van Suriname
17 Mar 2014, 10:00
foto
De winnaars met hun bekers. In het midden kampioen Romario Sanches. (Foto: SSB)


Romario Sanches is aan de vooravond van het Holifeest gekroond tot de schaakkampioen van Suriname. Sanches is voor de derde keer op rij winnaar geworden van het prestigieus schaaktoernooi. De kampioen behaalde 11 punten uit 13 gespeelde rondes van het VCB Bank Nationaalschaakkampioenschap. Sanches wist 9 wedstrijden om te zetten in zijn voordeel en kwam in 4 partijen remise overeen.

De Surinaamse Schaakbond en de hoofdsponsor VCB Bank blikken tevreden terug op het verloop van het toernooi. Aan dit toernooi hebben 3 debutanten meegedaan. Volgens de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Frank Lo Kim Lin, hebben deze 3 jeugdige spelers aardig wat punten kunnen afsnoepen bij de wat meer ervaren schakers. Fide Meester Roger Matoewi en huidige jeugdkampioen Calvin Tjong Tjin Joe zijn met 9.5 punten op een gedeelde tweede plaats geëindigd. Na het toepassen van tie-breaks eindigt Matoewi op de tweede plek en Tjong Tjin Joe op de derde. Fide Meester Dewperkash Gajadin komt met 9 punten op de vierde plek en Gavin Ooft sluit de top vijf af met 8 punten.

Belofte nakomen
De voorzitter van de Schaakbond had bij het begin van het toernooi de deelnemers beloofd dat de Schaakbond de top 5 zou afvaardigen naar het Sub-zonal Open Schaaktoernooi in Trinidad en Tobago. Tijdens de sluitingsceremonie verzekerde de voorzitter dat deze belofte nagekomen zal worden. Demi-kampioen Calvin Tjong Tjin Joe heeft vanwege studieverplichtingen bedankt voor deze eer en zal zijn clubgenoot Suradj Hanoeman die op de zesde plek is geëindigd zijn plaats innemen.

Tijdens dit toernooi hebben de spelers ook grandprix punten kunnen vergaren die nodig zijn voor het bepalen van de selectie die later dit jaar zal participeren aan de Schaakolympiade in Noorwegen. Doordat Sanches kampioen is geworden zal hij voor internationale toernooien als eerst in aanmerking komen om Suriname te vertegenwoordigen. Hij heeft zich ook automatisch geplaatst voor de eindselectie van de olympiade.

In opmars
Het volgende toernooi van de Surinaamse Schaakbond is het Kwalificatietoernooi voor het Nationaal Damesschaakkampioenschap welke begint op 21 maart. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Surinaamse Schaakbond dat er een kwalificatietoernooi voor het damesschaakkampioenschap gehouden zal worden.

Lo Kim Lin zei in zijn toespraak dat damesschaak in Suriname in opmars is, maar dat er voor een kwalificatietoernooi is gekozen om het niveau te waarborgen. Alle schaaksters zullen in de gelegenheid gesteld worden te participeren aan het kwalificatietoernooi. De top vijf van dit toernooi zal zich dan plaatsen voor het eindtoernooi. Dameskampioen Rosangela dos Ramos, Tesora Ooft, Renusha Gajadin, Gelique Romalho en Atishya Malgie zijn vorig jaar in de top vijf geëindigd van het Nationaal Damesschaakkampioenschap en hebben zich daardoor automatisch geplaatst voor het eindtoernooi.

Vishay Hardwarsing/SSB
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May