DNA wil duidelijk beleid regering over tienerzwangerschap
15 Mar 2014, 06:00
foto
Assembleelid Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP)


Parlementariërs nemen minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling behoorlijk kwalijk dat er vanuit de regering geen duidelijk beleid is over tienerzwangerschap. Noreen Cheung (Mega Combinatie/NDP), vroeg donderdag tijdens de openbare vergadering aandacht voor een zwangere tiener op het Havo. Ze ergerde zich er over dat Adhin er niet eens bij stil stond dat door deze leerlingen de toegang tot de school te ontzeggen, er getornd wordt aan kinderen- en vrouwenrechten.

De bewindsman kreeg felle kritiek van vooral vrouwelijke parlementariërs, op zijn onduidelijke beantwoording. Adhin merkte in het algemeen op dat er op sommige scholen huisregels zijn, waarbij geldt dat zwangere meisjes het onderwijs kan worden ontzegd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, Diana Poki (A Combinatie), Cheung en vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) wezen Adhin er op dat hij als verantwoordelijke minister serieus de kwestie van schoolreglementen met schoolleiders moet bespreken. Ook toen de minister verwees naar het verslag van twee gehouden seminars hierover, vond Simons dat deze vooral niet als basis mogen dienen voor zijn beantwoording, maar dat er vanuit de regering beleid moet worden gemaakt.

Bescherming nodig
In het specifieke geval van Cheung, heeft de 17-jarige leerling van de examenklas een leraar in vertrouwen genomen, met de bedoeling begeleid te worden en vooral het schooljaar af te ronden. De leerkracht heeft de schoolleiding op de hoogte gesteld. De directeur zou gebruik makend van het schoolreglement de leerling de toegang tot de klas hebben ontzegd en bedreigd met afschrijving. Cheung en Simons merkten op dat op het niveau van regering en parlement er duidelijk beleid moet zijn. “In geen enkel geval staat een schoolreglement boven internationale verdragen waar het recht op onderwijs is gegarandeerd. Schoolreglementen hebben geen enkel rechtskracht”, stelde Cheung.

Simons en Wijdenbosch die deze kwestie in relatie brachten met de positie van de vrouw, benadrukten dat tienerzwangerschap met de nodige deskundigheid benaderd moet worden. Zij wees de minister er op dat wanneer op een school een meisje in verwachting raakt, er meteen al aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. “Die kinderen moeten beschermd worden en in plaats daarvan wordt hen het onderwijs ontzegd. Er moet onderzocht worden wie de verwekker is en als het gaat om twee minderjarigen moet er gezorgd worden voor begeleiding”, zei Simons. Zij schetste een plaatje van onherroepelijke effecten waarin zwangere tieners terecht komen wanneer er geen duidelijk beleid vanuit de regering is. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA), ondersteunde zijn collega’s hierin en vroeg met hen, vooral ook aandacht voor de onduidelijk positie van zwangere vrouwen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May