Zaaizaadproductie Wageningen moet stimulans geven
17 Mar 2014, 00:00
foto
Soeresh Algoe, onderdirecteur Landbouw.


Als alles volgens planning verloopt, zal Wageningen in mei na jaren weer kwalitatief goed zaaizaad produceren. Het onderdirectoraat Landbouw heeft samen met SML, Adron en Surzwam, 52 hectare ingezaaid voor productie van hoogwaardig zaaizaad. In het begin van het project waren de landbouwers sceptisch, maar nu zijn ze enthousiast.

Onderdirecteur Landbouw Soeresh Algoe zegt aan Starnieuws dat hij een goede oogst verwacht. “Zo’n 68 balen (van 79 kilo) per hectare.” In aanmerking genomen dat per hectare 160 tot 170 kilo zaaizaad nodig is, moet er ongeveer 800 hectare in productie worden gebracht “wil je de hele sector voorzien van kwalitatief goed zaaizaad.”

Algoe heeft al vaker gewezen op de noodzaak om de sector te voorzien van hoogwaardig zaaizaad. Hij somt op als directe gevolgen van goed zaaizaad: een toename van de kwaliteit van het product, je krijgt uniformiteit in korrelgrootte, een betere prijs, waardoor uiteindelijk ook de productie gaat stijgen. De landbouwingenieur wil voor dit doel de Prins Bernhardpolder inzetten. Het voormalig zaaizaadbedrijf zou volgens Algoe weer zijn productietaken moeten gaan vervullen.

De Prins Bernhardpolder is jaren geleden verhuurd aan de Sunda-groep die er landbouwactiviteiten heeft ontplooid. Gedurende twee tot drie jaar is de onderneming in gebreke gebleven om de huur te betalen. Dat was voor het ministerie van LVV reden genoeg om het contract dat tot 2014 loopt, te verbreken. Er loopt nog een rechtszaak in deze kwestie.

De Sunda-groep heeft intussen een bod gedaan om de Prins Bernhardpolder te kopen. De regering stelt als voorwaarde dat de eventuele koper zaaizaad moet blijven produceren. De Prins Bernhardpolder ligt centraal voor de oostelijke en westelijke polders en is in de jaren 50 opgezet om kwalitatief goed zaaizaad te produceren.

Onderdirecteur Algoe is tegenstander van privatisering van de Prins Bernhardpolder. Hij ziet in deze polder de ideale oplossing voor het zaaizaadtekort waarmee de rijstsector nu kampt. Productie van zaaizaad moet in de boezem van de Staat blijven, “als het in particuliere handen wordt gegeven, zal winst prevaleren boven kwaliteit.” Als zaaizaad duurder wordt, is het gedaan met de sector, zegt Algoe.

De Adron-lijnen staan garant voor een hoogwaardige kwaliteit. Het rijstinstituut blijft werken aan veredeling van zijn gewassen. Op Wageningen is gebruik gemaakt van het zaaizaad van Adron, het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May