Onderdirecteur Algoe wil importstop buitenlandse groenten
16 Mar 2014, 07:00
foto
Onderdirecteur Landbouw Soeresh Algoe (rechts) oogst Chinese kool in de kas. Medewerker Warsodikromo helpt hem daarbij.


Als het aan onderdirecteur Soeresh Algoe van het onderdirectoraat Landbouw ligt, komt er een volledige importstop van buitenlandse groenten. Om te bewijzen dat Suriname in staat is dezelfde groenten goedkoper te telen, is hij driftig verschillende groentevariëteiten aan het uitproberen.

Met de teelt van paprika, bloemkool en broccolli in de kassen heeft hij bewezen dat het wel kan. Suriname importeert op maandbasis 40.000 paprika’s. Groentetelers hebben intussen hun productie paprika’s opgetrokken naar zo’n 1.200 per week. Ook is er op de markt veel meer in Suriname geteelde broccolli en bloemkool te vinden. Algoe wijst erop dat het erom gaat de goede variëteiten te vinden die in de Surinaamse omstandigheden gedijen. Zijn jongste proef is met Chinese kool. Hij toont trots zijn geoogste groenten: “deze zijn drie weken en al oogstrijp.”

Vooral in Saramacca en Wanica vindt de roep van Algoe weerklank. “Waarom moeten we importeren als we het zelf aankunnen. Je moet durven en waar je problemen tegenkomt, moet je die aanpassen aan de omstandigheden,” zegt hij stellig. Hij wijst erop dat in het begin van elk project er kinderziektes zullen zijn. De uitdaging is om die te overwinnen. De landbouwingenieur legt uit dat de kostprijs van zijn pas geoogste Chinese kool, 43 cent per plant is. “En kijk wat ze er op de markt voor vragen en betalen.” Hetzelfde geldt voor paprika met een kostprijs beneden de 50 cent. Op de markt wordt gemiddeld SRD 3,50 tot zelfs SRD 7,50 gevraagd voor 1 paprika.

Met variëteiten uit landen die dezelfde weersomstandigheden en grondstructuur hebben, moeten landbouwers de uitdaging durven aangaan. En als het onderdirectoraat Landbouw de proeven heeft gedaan en alle kinderziektes heeft meegemaakt, kan de landbouwer alleen maar profiteren van die kennis. “Zij hoeven dan niet de kosten voor ‘het proberen’ te betalen.” Zijn inspanningen werpen vruchten af, die te zien zijn aan de stijging van de productie uit de tuinbouwsector.

De landbouwer en de consument zijn volgens Algoe ook milieubewuster geworden in de afgelopen jaren. Er worden veel meer bio-meststoffen en producten binnengehaald, wat milieuvriendelijker en veiliger is. Zelf produceren heeft volgens Algoe alleen maar voordelen. De Staat bespaart deviezen, omdat er minder geïmporteerd zal worden. De sector biedt meer werkgelegenheid en zekerheid en wordt er zo invulling gegeven aan het streven naar voedselveiligheid en voedselzekerheid. En daarom zegt Algoe resoluut: “Ik ben voorstander van zero-import van buitenlandse groenten.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May