Extravaganza Star Dinner: een culinair avontuur vol smaken
13 Mar 2014, 20:30
foto


Hotel Krasnapolsky heeft de hooggespannen verwachtingen voor de tweede Extravaganza Star Dinner volledig waar kunnen maken. Beloofd was een culinair avontuur op hoog niveau 12 en 13 maart en dat is ook geleverd. Topkok Ramon Beuk bracht SVH Meesterkok Edwin Vinke van het restaurant de Kromme Watergang in Hoofdplaat, helemaal naar Suriname om unieke gerechten te bereiden. Het restaurant van Vinke heeft twee Michelin sterren en behoort daarom tot de beste restaurants in Nederland. Samen hebben zij gerechten gepresenteerd die je niet zomaar in een restaurant vindt. Bereid op een wijze niet zo bekend in Suriname.

Beuk heeft zich als een echte gastheer opgesteld en heeft de samenstelling van elk gerecht uitgelegd voordat het werd opgediend. De aanwezigen werden aan het begin getrakteerd op een oester. Vinke had die speciaal meegenomen uit Nederland. Voor de rest heeft hij alle gerechten bereid met Surinaamse ingrediënten. Hij heeft ook, naar zeggen van Beuk, verschillende plekken zoals de Centrale Markt bezocht voor inspiratie en oriëntatie over wat Suriname te bieden heeft op culinair gebied. “Het eten hier is fantastisch”, concludeert hij. Met de gerechten werden bijpassende wijnen opgediend, geselecteerd door wijndeskundige Marloes Luiting.

Verhogen culinair niveau
“Een van de doelen van het evenement is het verhogen van het culinair niveau in Suriname door een brug te slaan tussen de Nederlandse en Surinaamse keuken door het uitwisselen van culinaire kennis en kunde”, zegt Hans Huiskes, director Kersten Hospitality. Hij gaf aan bij de opening van het diner dat Krasnapolsky een samenwerking is aangegaan met Beuk en Gilde van Nederlands Meesterkoks, waardoor het mogelijk is om telkens topchefs uit de Nederlandse Cuisine naar Suriname te halen. Het eerste Extravaganza Star Dinner vond plaats in 2013 als opening van Bergendal Amazon Flavors. “Het was een groot succes en vroeg naar meer. Vandaar dat wij de activiteit verder hebben ontwikkeld”.

Het team van de tweede versie van de Extravanganza Star Dinner bestond behalve uit meesterkok Vinke en Beuk, ook uit leden van het Nationaal Culinair Team, leden van de Suriname Chefs Associatie en leden van de Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre. Voor de koks dus de kans om te oefenen en kennis te vergroten over het vak.
“Het mooie hieraan is het feit dat er heel veel kennis is uitgewisseld, overgedragen en dat er ervaringen zijn opgedaan. Er zijn mensen geprikkeld om nog meer uit hun vak te halen en mensen zijn geënthousiasmeerd. Geweldig om te zien", zegt Huiskes.

Net als het voorgaande diner konden de gasten genieten van live entertainment. Ze mochten ook een kijkje nemen in de open keuken waar de gelegenheidsbrigade de borden opmaakt en direct serveert. Dresscode was zwart/wit. Niet een ieder had zich eraan gehouden, maar de grootste groep personen wel. De ruimte was ook in het zwart gedecoreerd om de stijl ook beter te benadrukken. Ook waren er alleen grote tafels waaraan een ieder mocht plaatsnemen. De kans was er dat je gezellige gesprekken kon voeren met onbekenden die je op de plek ontmoette. De volgende Extravaganza Star Dinner is gepland voor de maand juni.

Kevin Headley
Advertenties