Garanties directie kalmeren personeel Luchthavenbeheer
14 Mar 2014, 02:00
foto
Het personeel van NV Luchthavenbeheer had gisteren alle ingangen naar de luchthaven gebarricadeerd.


De acties van het personeel van NV Luchthavenbeheer zijn opgeschort en zullen worden opgeheven als de afspraken zoals overeengekomen op schrift, zijn nagekomen. De personeelsbond heeft harde schriftelijke afspraken gemaakt met de directie van het bedrijf.

De opdrachtformulering (terms of reference) voor de financiële doorlichting van het bedrijf moest donderdag afgerond worden. Morgen moeten de namen van de consultants voor de doorlichting bekend zijn. Het gaat om 1 consultant van de directie en 1 van de bond. Daarnaast moet de begeleidingscommissie ook het mandaat krijgen om te kunnen functioneren. In de begeleidingscommissie zitten van elke partij twee vertegenwoordigers. En dinsdag moet de opdracht voor de doorlichting zijn gegeven aan de ‘gekozen’ consultants.

“Deze harde garanties op papier, hebben de werknemers tot rust gebracht,” zegt Lloyd Read, bondsvoorzitter bij NV Luchthavenbeheer, aan Starnieuws. Hij merkt op dat het personeel geen vertrouwen meer heeft in de directie. Sinds eind vorig jaar is beloofd dat het proces tot de financiële doorlichting van het bedrijf zou worden ingezet. Toen dat achterwege bleef, gingen de arbeiders in januari al over tot een spontane actie. Ook in januari is de belofte herhaald, en gebeurde hetzelfde, een spontane actie van de werknemers op woensdag. “De werknemers hebben gisteren geëist dat de afspraken zwart op wit worden gezet. En dat is gebeurd, waardoor de rust is teruggekeerd op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven.”

Read zegt dat de herhaaldelijke spontane acties het directe gevolg zijn van het wantrouwen naar de directie toe. “De werknemers voelen zich onzeker over de positie van het bedrijf.” Hij legt uit dat als werknemers op gegeven moment de meest eenvoudige goederen op de werkplek moeten ontberen, het zaad van verdachtmaking is gezaaid. Zo hebben verlate betalingen van het bedrijf aan zijn toeleveranciers, de speculaties nog meer gevoed. De arbeiders vrezen dat er straks geen geld is om hun salarissen uit te betalen. “En die onzekerheid voedt de spanningen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May