Ruim 50% patiënten in Suriname heeft nierklachten
13 Mar 2014, 08:00
foto


Ruim 50% van de patiënten in Suriname heeft nierklachten. Tot deze constatering komt de arts Galiel Alibaks. De klachten kunnen variëren van nierstenen en nierontstekingen tot nierfalen. Een van de belangrijkste oorzaken die tot nierklachten leiden is volgens de medicus het tekort aan vochtinname. “Minstens twee liter per dag drinken, liefst water en zo min mogelijk koolzuurhoudende drank,” adviseert hij.

In de praktijk blijkt dat mensen wachten met drinken tot ze dorst hebben. Een mens zou om de twee uren moeten drinken en extra veel drinken voor het slapengaan (minstens twee grote glazen). Daarmee wordt de vorming van nierstenen voorkomen. Nierstenen zijn één van de meest voorkomende klachten waarmee de arts op zijn poli wordt geconfronteerd. De vorige week nog had hij daarvoor drie patiënten op spreekuur. Nierstenen zijn niet alleen onaangenaam en pijnlijk, ze kunnen ook leiden tot een verslechtering van de nierfunctie en in extreme gevallen zelfs tot dialyse.

Waarmee de medicus ook wordt geconfronteerd, is het feit dat niet elke niersteenpatiënt onder de niersteenvergruizer wil. Voor hen is er wel een alternatief, zegt Alibaks: herbale middelen en natuurproducten blijken in de praktijk heel goed te werken en hebben veelal geen bijwerkingen, zoals vaak het geval is bij chemische middelen. Zelf adviseert hij zijn patiënten om wat vaker natuurlijke en herbale producten te gebruiken. Alibaks, die ook aan acupunctuur doet, vindt het echter jammer dat het in Suriname nog een beetje moeilijk is om te achterhalen waar je dergelijke producten kunt krijgen.

“Veel nierpatiënten hebben baat bij herbale middelen,” zegt Pharmportmanager Ashvien Sewgobind, die zijn conclusie trekt op basis van het feit dat jaarlijks steeds meer Keling Pillen worden verkocht. Deze homeopathische pillen zijn probaat tegen nierstenen of het voorkomen daarvan, zeker bij mensen die eerder last hebben gehad van nierstenen. De stijgende verkoopcijfers van het product geven volgens hem duidelijk aan dat steeds meer mensen geloven in natuurlijke producten. Sewgobind wijst er echter op dat naast het gebruik van herbale middelen, mensen ook moeten letten op hun leefwijze. Gezond eten, voldoende bewegen en het beperken van alcohol en tabak, zijn enkele adviezen die hij meegeeft.

In het kader van Wereld Nierendag op 13 maart geven Alibaks en Sewgobind afzonderlijk ook als duidelijk advies mee: zoveel mogelijk drinken en er een gezonde levensstijl op na houden. Ook bij het wakker worden 's nachts is het aan te raden om te drinken, omdat de concentratie van de urine tijdens de nacht stijgt. Oudere personen moeten extra waakzaam zijn, aangezien het natuurlijke dorstgevoel bij het ouder worden minder groot wordt. Overigens krijgen mannen twee keer zo vaak te maken met nierstenen dan vrouwen. Risicogroepen zijn mensen die herhaaldelijk last hebben van urineweginfecties, mensen met een familiale voorgeschiedenis van nierkolieken en personen met bepaalde nierziekten. Ook mensen met een te hoge bloeddruk hebben een verdubbeld risico op nierstenen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May