Kinderen voelen bankdirecteuren aan de tand
12 Mar 2014, 01:00
foto
Bankdirecteuren tijdens een ronde tafel conferentie met scholieren.


De kinderen hebben het de bankdirecteuren moeilijk gemaakt. "Hoe komt het dat de atm's soms geen geld hebben? Hoe wordt geld gemaakt? Waarom stijgt de waarde van de SRD niet?" Geduldig en zo helder mogelijk werden de vragen van de kinderen beantwoord door zeven bankdirecteuren en governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname.

Dinsdag is in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) de Global Money Week beurs officieel begonnen met een discussie aan de 'ronde' tafel. De opening is verricht door Hoefdraad. De 'Global Money Week' is een wereldwijde campagne om jongeren financieel te onderwijzen. Deze activiteit is in 2012 ingesteld door Child and Youth Finance International en wordt inmiddels in tachtig landen gehouden. Suriname doet voor het eerst mee.

De beurs sluit goed aan op het beleid van de CBvS merkte Hoefdraad op. "We zijn al geruime tijd bezig delen van de samenleving financieel te onderwijzen. Wat de jongeren leren deze week, zullen ze hun hele leven kunnen toepassen. Zij zullen immers in de toekomst de economische- en financiële beslissingen van het land nemen." De governor haalde aan dat de wereldwijde economische crisis door menselijk handelen is veroorzaakt. "Financiële educatie is een belangrijk instrument in het voorkomen van economische crisis."

De kinderen vuurden 'scherpe' vragen af op de bankdirecteuren. "Waarom moet ik sparen? Is betalen met een pinpas beter of niet? Weet de governor hoeveel geld het land nodig heeft?" Kundig werden de vragen naar tevredenheid van de nieuwsgierige kinderen beantwoord. Op vrijdag is er weer een discussie. Kinderen zullen dan enkele ondernemers en de minister van Onderwijs & Volksontwikkeling, Ashwin Adhin, aan de tand voelen over geld verdienen en investeren.

De beurs wordt zaterdag afgesloten. Dan wordt ook de International Aflatoundag gevierd aangezien deze samenvalt met de Global Money Week. Aflatoun is een wereldwijd programma dat kinderen stimuleert om te sparen.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May