Kinderen geboeid door geldzaken
11 Mar 2014, 14:00
foto
Kinderen in de stand van de CBvS bezig met het 'memory' spel. (Foto: René Gompers)


Het 'memory' spel is spannend. Opgewonden zetten de kinderen hun zoektocht voort naar de plaatjes die bij elkaar passen. "Nee, die andere, neee, jaaaa!" roepen de leerlingen terwijl een klasgenoot hun aanwijzingen volgt. Voorzichtig draait het meisje het bordje om. 'Yuuuuuuuh!', joelt het winnende team. Het gejubel is tot ver buiten de stand van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te horen. Vanmorgen is in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) de 'Global Money Week' beurs van start gegaan. Deze activiteit is georganiseerd door de CBvS en stichting Projekten.

De 'Global Money Week' is een wereldwijde campagne om jongeren financieel te onderwijzen. Deze is drie jaar geleden ingesteld door Child & Youth Finance International en wordt in tachtig landen gehouden. De beurs is voor het eerst in Suriname gehouden. Het startsein is gisteren gegeven door de governor van de CBvS, Gillmore Hoefdraad, op de Sohansinghschool. Vanmiddag vindt de officiële opening plaats in de KKF-hal.

Meer kennis bijbrengen
Kinderen van alle leeftijden zullen een week lang onderricht worden in geld en geldzaken. Het dagprogramma is gericht op leerlingen van de lagere scholen. Het middagprogramma is voor eenieder opengesteld, meldt Christine Feenstra van stichting Projekten."Zaken als sparen, plannen en budgetteren zullen op een creatieve manier bijgebracht worden aan de kinderen."

Behalve zeven bankinstellingen zijn het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling en enkele andere organisaties goed vertegenwoordigd. De kinderen zijn enthousiast en nieuwsgierig. De stands staan haast allemaal vol met leerlingen die over van alles en nog wat vragen. Nancy Harnandan, verbonden aan de CBvS en coördinator van de 'Money week', geeft aan dat er meer dan duizend kinderen per dag worden verwacht. "Eenieder is van harte welkom. We kijken uit naar de leerlingen van de voj- en vos-scholen. Deze beurs past helemaal in het beleid van de bank om de samenleving meer kennis bij te brengen over geld en geldzaken".
Ondertussen heeft zich een nieuwe klas aangemeld voor het 'memory' spel terwijl de vorige nog enthousiast aan het napraten is.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May