Oppositie Venezuela houdt anti-Maduro protesten
09 Mar 2014, 21:00
foto
De oproerpolitie heeft traangas gebruikt tegen de demonstranten. (Foto: Reuters)


Duizenden Venezolaanse studenten en aanhangers van de oppositie hebben zich in de hoofdstad Caracas aangesloten bij een anti - regeringsdemonstratie. De regering heeft honderden veiligheidstroepen ingezet om te voorkomen dat de demonstranten met potten en pannen langs het ministerie van Voedsel zouden gaan.

In minstens vijf andere Venezolaanse steden waren gelijkaardige demonstraties. In het oosten van Caracas, heeft de politie traangas afgevuurd op de protesterenden die probeerden barricades op te zetten in de straten.
Al een maand gaan mensen de straat op om te klagen over de hoge criminaliteit en voedseltekorten waaronder brood, suiker, melk en boter. Volgens de autoriteiten zijn in de weken van onrust 21 mensen omgekomen.

Oppositieleider Henrique Capriles eist dat de studenten en anderen die zijn gearresteerd moeten worden vrijgelaten, voordat hij in gesprek met de overheid gaat. De oppositie heeft de zware beveiligingsoperatie van de regering bekritiseerd.

"Al deze militaire inzet toont de enorme angst die Nicolas Maduro en zijn regering in de greep heeft door de protesten tegen de ernstige problemen van de Venezolanen, " zei Capriles. “Ze zijn het land aan het vernietigen en de mensen hebben het recht om dat te zeggen. Het is niet mogelijk om sociale onrust te criminaliseren."

In de steden Maracaibo, Isla de Margarita, Puerto Ordaz, Valencia en San Cristóbal zijn vreedzame protesten gemeld. President Maduro heeft alle partijen herhaaldelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een "dialoog voor de vrede." De mars zaterdag is samengevallen met de viering van de internationale dag van de vrouw. Het merendeel van de protesterenden zijn ontevreden Venezolanen uit de midden en hogere klassen. Er werd met potten en pannen geslagen als protest tegen de voedseltekorten.

Capriles heeft de menigte herhaaldelijk opgeroepen zich te onthouden van geweld. “Ga ’s nachts niet uit huis om te protesteren. Dat is het moment dat de paramilitaire groeperingen de straat opgaan om geweld te bevorderen, " zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May