Fols wijst op ellende die vrouwen doorstaan
08 Mar 2014, 11:00
foto


De Federatie van Organisaties voor Leerkrachten in Suriname staat stil bij de ellende van alle dag die het thema van de Internationale Dag van de Vrouw overschaduwt.
• Jaloerse man bedreigt vriendin met jachtgeweer;
• Politieman gehoord in beroving bejaarde vrouw;
• Vrouw springt uit rijdende auto;
• Politie spoort twee vrouwelijke verdachten op;
• Vrouw benadeeld tijdens autopech;
• Vrouw verkoopt drugs voor echtgenoot;
• Vrouwen ontvoerd en beroofd;
• Man belaagt vrouw en drie kinderen.

Een greep uit de ellende die het thema van de Internationale Dag van de Vrouw overschaduwt. Berichten waar de burger niet vrolijk van wordt. Ofschoon het thema van 2014 betrekking heeft op: 'Gelijkheid voor Vrouwen is vooruitgang voor iedereen' kan bij de herdenking van deze dag niet voorbij worden gegaan aan wat vrouwen dagelijks overkomt of waartoe ze worden overgehaald om hand- en spandiensten te verlenen. In diverse winkelzaken werken veel vrouwen die geen CAO hebben of een of andere regeling. Door hun lage loon moeten ze elke SRD tweemaal omkeren voordat deze kan worden besteed. Deze vrouwen hebben geen tijd om over topfuncties na te denken. Het gaat bij hen slechts om overleven. De viering van de internationale Dag van de Vrouw is een goed moment om ook stil te blijven staan bij deze misstanden en welke duurzame oplossingen gevonden kunnen worden om deze misstanden op te heffen.

Terwijl er tegen de achtergrond van het thema er vanuit verschillende organisatie wordt gepleit voor gelijkwaardige positie van de vrouw door het plaatsen en voordragen van vrouwen in topposities van ambassadeur, parlementariër, directeur, onderdirecteur of diensthoofd, er niet voorbij mag worden gegaan aan de rol van de vrouw in het onderwijs.

Tijdens de ‘North America-Caribbean Regional Conference’ die van 24-26 februari 2014 is gehouden in het Hilton Rose Hall Hotel, Montego Bay, in Jamaica, is ook uit een onderzoek gebleken dat 90% van de leerkrachten in de regio uit vrouwen bestaat en dat ook een belangrijk deel van dit aantal vrouwen aan het hoofd staat van het gezin; deze vrouwen staan er alleen voor. Deze conferentie werd bijgewoond door een vertegenwoordiger van de Fols en een van de BvL. De conferentie was een activiteit van Education International, the Jamaica Teachers’ Association (JTA) en the Caribbean Union of Teachers (CUT.)

Hieruit kan worden afgeleid dat merendeels vrouwen de touwtjes in handen hebben voor wat betreft het beroep van onderwijzer. Vrouwen staan aan de basis voor wat betreft het bijbrengen van skills, vaardigheden en de overdracht van kennis aan de jonge mens; meisjes en jongens. In het verlengde daarvan de hedendaagse man en de vrouw op één der spots van de maatschappelijke ladder.

De Fols feliciteert alle vrouwen met de deze dag, maar meer in het bijzonder de vrouwelijke leerkrachten.

Het presidium van de Fols,

Marcellino Nerkust
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May