Visumplicht voor diplomatieke en dienstreizen met China afgeschaft
08 Mar 2014, 00:00
foto


De Nationale Assemblee is vrijdagavond akkoord gegaan om de visumplicht voor diplomatieke en dienstreizen tussen Suriname en China af te schaffen. Na een kritische behandeling gaven alle 31 aanwezige leden hun zegen aan de overeenkomst tussen de beide landen. Echter niet voordat minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken eerst akkoord ging met enkele cruciale wijzigingen in de overeenkomst.

Hoewel China een van de belangrijkste bilaterale partners is van Suriname, is gezien de steeds toenemende afhankelijkheid van dat land en de vele verschillen die de overeenkomst vertoont met andere soortgelijke overeenkomsten extra kritisch naar gekeken. Meerdere keren is tijdens de discussie gevraagd dat Suriname in de memorie van toelichting van de overeenkomst enkele bepalingen duidelijker stelt. Het was onder andere Nieuw Front/VHP parlementariër Chandrikapersad Santokhi die een serie onduidelijkheden in de overeenkomst belichtte. Volgens hem verschilt de overeenkomst met China met soortgelijke overeenkomsten en ontlokte bij hem het vermoedden dat er ‘een addertje onder gras' schuilt gaat.

Onduidelijkheden
Hij wees er op dat China een overheidsapparaat heeft van meer dan een miljoen mensen. Daarnaast worden in China functies gehanteerd voor diplomaten en ambtenaren die niet bekend zijn in Suriname, zoals de functie van viceminister wat niet hetzelfde is als onderminister in Suriname, maar bijna gelijk aan dat van een vicepresident. En dan nog rangen in gewapende machten, zoals majoor-generaal. Veel parlementariërs struikelden erover dat in deze overeenkomst met China veel onduidelijkheid is over de duur van verblijf van diplomaten en personen in overheidsdienst. In soortgelijke overeenkomsten met andere landen is dat dertig dagen. Maar ook de procedure van verlenging uitgifte van een paspoort en andere administratieve bevoegdheden, riep vraagtekens op. De vrees bestond dat door deze onduidelijkheden het kan gebeuren dat door deze regeling Suriname wordt overspoeld met Chinese staatsburgers die onder bescherming van zo een paspoort in het land verblijven.

Minister Lackin heeft in zijn beantwoording met klem verdedigd dat integendeel en juist omdat het om China gaat er sterk is gelet op het belang van Suriname. Het gaat er om sneller de zakelijke belangen tussen China en Suriname te laten voortgaan. Volgens de Buza-minister vinden veel van de zorgpunten een oplossing in het verdrag van Wenen. Daarin zijn internationale criteria vastgelegd voor het diplomatieke verkeer. Daarnaast zijn er in Suriname ook nog regels zoals de vreemdelingenwet die met het aangaan van de overeenkomst geen geweld wordt aangedaan.

Uitdrukkelijk ingestemd
Een groot discussiepunt was het aantal soorten paspoorten dat in deze overeenkomst wordt bedoeld. De regeling heeft het strikt over diplomaten- en de zogenaamde service of dienstpaspoorten. In China worden er echter nog meer soorten paspoorten afgegeven zonder dat daar een visum voor nodig is. De zogenaamde bijzondere paspoorten. Om de overeenkomst goedgekeurd te krijgen heeft Lackin dan ook eerst moeten instemmen dat daarin wordt opgenomen dat alleen de diplomatieke en dienstpaspoorten vrij worden gesteld van een visum. In alle andere gevallen moet een normale visumaanvraagprocedure worden gevolgd.

Vrijwel alle sprekers vielen er over dat de tekst van de overeenkomst of tenminste de Nederlandse vertaling uit het Engels vaag is en ruimte laat voor meerdere uitleg. Volgens Santokhi moet op een juiste wijze worden omgesprongen met rationele en emotionele belangen en banden waarop de overeenkomst is gebaseerd. Bij de stemming heeft Guno Castelen (Nieuw Front/SPA), gemotiveerd dat de kritische behandeling er niet is om China onaangenaam te zijn, maar juist om de lange vriendschapsbanden met dat land verder te beschermen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May