Steeds vaker aangifte van ‘phishing’
07 Mar 2014, 15:45
foto


In zeer korte tijd is de afdeling Fraude van de politie geconfronteerd met vier gevallen van ‘phishing’ (vissen). 'Phishing' is een vorm van internetfraude. Criminelen komen via e-mails achter bank- privégegeven, zoals inlogcodes en/of pincodes, van hun slachtoffers. Dit doen ze door de persoon die zij willen bestelen naar een valse bankwebsite te lokken. Meestal wordt van een echte bankwebsite een kopie gemaakt. Vervolgens sturen zij een bericht naar het slachtoffer met het verzoek om diens pincode, inlogcode of wachtwoord in te voeren.

In het bericht kan bijvoorbeeld staan dat er iets mis is met de bankrekening van de persoon en dat de bank dat moet controleren. Als de slachtoffers geloven dat het e-mail bericht van hun bank afkomstig is en zij hun inlognaam en wachtwoord invoeren hebben de criminelen dan de beschikking over deze belangrijke gegevens. Met de verkregen gegevens plunderen de criminelen de bankrekeningen van deze slachtoffers. De criminelen kunnen onder andere verweten worden: valsheid in geschrifte, oplichting, diefstal of heling.

De politie adviseert om nimmer te reageren op e-mails waarin om persoonlijke inlogcodes en/of pincode wordt gevraagd. Dergelijke mailtjes moeten direct verwijderd worden. Men moet ook nooit klikken op een link die in zo’n e-mail staat, maar deze informatie gelijk doorgeven aan de bank en aan de afdeling Fraude van de politie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May