Iamgold gaat concessies Sarafina exploreren
07 Mar 2014, 16:00
foto
Claudetta Toney president-directeur van Sarafina NV en Julien Lansdorf directeur van Lawa Star Industries geven uitleg over het proces “met 'shaking tables'.


Iamgold gaat in de concessies van Sarafina NV zoeken naar goud. De multinational heeft daartoe vandaag een vijfjarig optie-overeenkomst getekend met Sarafina NV.

Het gaat om 10.000 hectare dat op 25 kilometer afstand ligt van Rosebel Gold Mine (RGM) in het district Brokopondo. In de overeenkomst behoudt Iamgold zich het recht om de concessies op elk moment contant te kopen voor US$ 1 miljoen. Om deze koopoptie te behouden, moet Iamgold binnen vijf jaar aan de geplande betalingen van in totaal US$ 575.000 hebben voldoen.

Iamgold kan er ook voor kiezen om de overeenkomst te allen tijde te beëindigen. Als de exploratie leidt tot productie, zal Sarafina NV een royalty van 1,6% ontvangen over al het goud dat wordt geproduceerd van zijn eigendom.

Nieuwe mogelijkheden
De president van Iamgold, Steve Letwin, zei dat RGM een grote mijn is geweest voor Iamgold. “In de eerste tien jaar heeft de mijn meer geproduceerd dan omschreven was in de oorspronkelijke minerale reserve.” Hij merkte op dat het een grotere uitdaging wordt om de toekomstige reserves te mijnen en wordt het productieproces ook duurder, omdat er dwars door steeds hardere gesteente moet worden gegaan. De concessies van Sarafina hebben het potentieel om goudreserves te vinden in zachtere gesteente die hoger ligt dan “onze huidige operaties.”

De nieuwe overeenkomst opent volgens Letwin de mogelijkheid Rosebel opnieuw te richten, “zijn levensduur te verlengen, zijn operationele kosten te verlagen en de contributie naar de Staat Suriname, de lokale gemeenschap en onze investeerders te verbeteren.” Het gebied ligt binnen de joint venture zonder rechtspersoonlijkheid (UJV) waarover in 2013 is onderhandeld met de Staat Suriname. Binnen de UJV bezit RGM 70% en de regering 30%. Deze overeenkomst voorziet in een lage energietarief van US$ 0,11 per kWH voor RGM voor al het verwerkte materiaal afkomstig van de concessies van Sarafina NV.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May