Rusland en VS nog steeds in impasse over Oekraïne
07 Mar 2014, 14:00
foto
Vladimir Putin


De Amerikaanse president Barack Obama is er niet in geslaagd om zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin op een lijn te krijgen over de crisis in Oekraïne. Obama heeft in zes dagen twee keer telefonisch gesproken met Putin over de situatie in Oekraïne die steeds erger wordt.

Rusland en de VS verkeren nog steeds in een patstelling over Oekraïne, maar de betrekkingen tussen de twee landen mogen niet worden opgeofferd omwille van hun verschillen, zegt Putin na een telefoontje van het Amerikaanse staatshoofd.

De opmerkingen van president Putin zijn vervat in een verklaring die het Kremlin vandaag heeft uitgegeven, na het telefoongesprek dat het Russische staatshoofd donderdag had met president Obama, meldt het persbureau Reuters. “Uit de discussie zijn de verschillen in aanpak naar voren gekomen. De crisis is geëvalueerd en er is gesproken over de huidige situatie,” staat in de verklaring.

Tijdens het een uur durende gesprek heeft de Amerikaanse leider er bij zijn Russische collega op aangedrongen om mee te gaan met de diplomatieke inspanningen om de crisis te beëindigen. De noodsituatie is Oekraïne is in november begonnen met protesten tegen de regering. Die demonstraties hebben ergere vormen aangenomen met een dreiging van afscheiding van het strategisch belangrijke schiereiland De Krim, nadat gewapende mannen zich meester hebben gemaakt van overheidsgebouwen en militaire installaties.

Het parlement in De Krim heeft zich donderdag unaniem uitgesproken voor een toetreding tot de Russische Federatie. Op 16 maart moeten de kiezers in een referendum aangeven of het schiereiland banden met Kiev moet behouden of dat het lid moet worden van de federatie.

Politieke impasse
Een Oekraïense grenswacht heeft vandaag gemeld dat er 30.000 Russische manschappen zijn in De Krim. Eerder verklaarde de Oekraïense leider Sergei Aksyonov dat het ging om 11.000 manschappen. Het zou gaan om een schatting van het aantal troepen dat vorige week in De Krim was aangekomen en de manschappen die zijn gestationeerd op de Russische vloot in de Zwarte Zee in Sevastopol.

Volgens een overeenkomst die Rusland en Oekraïne in 2010 hebben ondertekend, mag Moskou maximaal 25.000 manschappen in De Krim hebben. Moskou heeft herhaaldelijk ontkend dat hij meer troepen heeft gestuurd naar De Krim. Hij heeft wel aangegeven dat hij zijn belangen en mensen op het schiereiland moet beschermen.

“Rusland kan hulpoproepen in deze kwestie niet negeren en handelt dienovereenkomstig in volledige overeenstemming met het internationaal recht,” benadrukt Putin in de verklaring. Obama heeft donderdag ook een bevel uitgevaardigd om sancties te treffen tegen ‘individuen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de activiteiten die de democratische processen en instituten in Oekraïne ondermijnen.’

Obama bestempelt de betrokkenheid van Rusland in De Krim als "een ongebruikelijke en buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid en het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten". Tijdens het gesprek met Putin heeft de Amerikaanse leider de voorwaarden van een compromis geschetst. De Amerikaanse diplomaten noemen het ‘de uitrit-schikking.’

Onder de voorwaarden van de overeenkomst moet Rusland zijn troepen terugtrekken uit bases in De Krim. Ook zou Moskou internationale waarnemers moeten toestaan om erop toe te zien dat de rechten van etnische Russen worden gewaarborgd. Verder moet Rusland akkoord gaan om rechtstreekse gesprekken met Oekraïnse ambtenaren te voeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May