PL: Vrouwen mogen trots zijn op wat ze bereikt hebben
07 Mar 2014, 04:00
foto


Pertjajah Luhur (PL) zal de Internationale Dag van de vrouw herdenken met als thema 'Spiegelbeeld, trots zijn op jezelf! Hiermee geeft de PL aan dat de bijdrage en aanwezigheid van de Surinaamse vrouw overal merkbaar is. Vrouwen leveren een wezenlijke bijdrage aan het financieel-economisch en maatschappelijk proces binnen de samenleving. "Zij mogen daadwerkelijk trots zijn op wat zij heden ten dage bereikt hebben", zegt de PL-Vrouwenraad.

"Neemt de vrouw die plek in die zij denkt/behoort te verdienen op maatschappelijk en economisch gebied? Worden vrouwen gelijkwaardig behandeld? Zal de gelijkwaardigheid waarop wij recht hebben zorgen voor voorspoed voor ons allen?", vraagt het Vrouwenbestuur van de PL zich af.
Reeds geruime tijd worden er wereldwijd acties ondernomen om de achtergestelde positie van de vrouw terug te dringen. Zo nemen wij op internationaal gebied een tendens waar, waarbij steeds meer vrouwen in het hoogste politieke ambt zitten. Wij denken hierbij aan: Angela Merkel in Duitsland, Erna Solberg van Noorwegen, Sarah Wescott-Williams te St. Maarten, Dilma Roesseff in Brazilië en Cristina Fernandes de Kirchner in Argentinië. Ondanks deze vooruitgang moet er nog heel veel gebeuren om verbetering te brengen in de positie van vrouwen wereldwijd.

"Op nationaal gebied, in het bijzonder binnen de PL, zien wij dat Surinaamse vrouwen in de voorbijgaande jaren serieuze stappen hebben ondernomen om hun eigen ontwikkeling op gang te brengen, onder meer middels studie en zelfwerkzaamheid. Vele van deze vrouwen zijn heden ten dage te vinden in vrijwel alle disciplines en organisaties in de samenleving. De PL levert constant een bijdrage om een gelijkwaardige positie van de vrouw te bewerkstelligen, onder andere middels het plaatsen en voordragen van vrouwen in de topposities van ambassadeur, parlementariër, onderminister, directeur, onderdirecteur en districtscommissaris", zegt de partij in een verklaring.

Voorwaarden creëren

"Wij zijn ervan overtuigd dat we er nog lang niet zijn in de strijd naar gelijkwaardigheid voor de vrouw. Verder zijn we ons ervan bewust dat we nog niet kunnen spreken van een vrouwvriendelijke samenleving, maar de aanzet is reeds gegeven voor gelijke rechten voor alle mensen in ons land. Het beleid van de partij is vanuit die gedachte gestoeld op een 50/50 participatie (50% mannen en 50% vrouwen) op bestuurlijk niveau. Uiteraard moeten de vrouwen zelf ook gemotiveerd zijn om bepaalde posities te aanvaarden. Dit kan alleen door onder andere hard werken, opofferen, gemotiveerd zijn en vooruitstrevend zijn. Verder moeten de vrouwen gestimuleerd worden om te studeren en niet te wachten op een moment waarop zij een positie in de schoot geworpen krijgen.

Uitgaande van het bovenstaande dienen wij als partij die randvoorwaarden te creëren, opdat de diverse barrières doorbroken worden. Vooralsnog geen makkelijke, doch alleszins dankbare taak, om aan de vrouw uiteindelijk die erkenning te geven die zij verdient. Van hieruit doen we een oproep aan de voorzitter van De Nationale Assemblee voor de nodige ondersteuning, onder meer middels het ontwerpen en de aanname van wetten om de positie van de vrouw verder te verstevigen.
De partij feliciteert de samenleving, in het bijzonder de Sranan uma’s, met de Dag van de Vrouw op 8 maart en blijft zich richten op een structurele verbetering van de positie van de vrouw", zegt de PL.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May