Open brief aan Minister Belfort
06 Mar 2014, 04:00
foto


Geachte Minister,

De Studentencommissie van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW) is ontsteld na het lezen van een bericht, dat woensdag op Starnieuws is gepubliceerd met als titel 'Belfort gaat akkoord met vrijlating 105 gedetineerden'. De studentencommissie verzoekt de minister dit besluit beter te overwegen en wel om het volgende.

Wij brengen onder uw aandacht dat enkele van onze medestudenten eerder in het jaar zijn overvallen tijdens een excursie. Deze studenten moesten onder schot hun geld, mobiele telefoons en sieraden afstaan aan de rovers. Hierna rende een andere groep, die het bos in gerend was, ook nog werd achterna gezeten door een van de mannen, die niet schroomde om schoten te lossen. Wij hopen dat deze situatie nog bekend is bij u, na alle andere (veel ergere) berovingen en roofmoorden van afgelopen weken?

Het bestuur van de universiteit heeft hierna besloten om alle veldonderzoek in het binnenland tot nader order te verbieden. Dit is een grote tegenslag voor veel studenten, vooral studenten van onder andere de richtingen Delfstofproductie en Milieuwetenschappen. Zij kunnen immers bepaalde vakken niet afronden, die veldwerk als een verplicht onderdeel hebben. De politie is intussen nog niets te weten gekomen van de rovers, die nog ergens vrij rondlopen, terwijl onze studenten de dupe worden van deze 'Wild-West' praktijken.

Des te meer onze ontsteltenis, bij het lezen van het bovengenoemd artikel. Hierin geeft u aan dat bijkans 60% van de gedetineerden na vrijgekomen te zijn, terugvallen in handen van justitie, maar dat de politie nu in staat is om de nieuwe structuur toe te passen. Wat deze nieuwe structuur inhoudt, is niet verteld, maar wij van de studentencommissie plaatsen wel grote vraagtekens bij dit besluit. U heeft immers vorig week bekendgemaakt dat de politie en het leger de handen in elkaar zouden slaan en prompt het weekend erna zijn er weer ruwe berovingen.
Waar een van de slachtoffers zelf aangeeft dat de politie een half uur later aankwam, nadat het roversbende zich uit de voeten had gemaakt. Dergelijke situaties werpen vragen op omtrent het functioneren van huidige maatregelen, laat staan het vrijlaten van nog eens 105 gedetineerden.

Minister, wij van de studentencommissie roepen u op om dit besluit te herzien. Indien u gelooft dat de politie nu pas in staat is om een nieuw resocialisatieproces in te zetten, laat deze 105 gedetineerden ook door dat proces gaan. Gaat u te rade bij experts op het gebied van resocialisatie en rehabilitatie, om een degelijk programma in elkaar te zetten. De gedetineerden hebben immers begeleiding nodig, maar gaat u niet te zachtmoedig om met brute rovers en moordenaars, zij doen dat ook niet met de hardwerkende burgers.

Studentencommissie FTeW
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May