Behoefte 'nationale dialoog' in Suriname moet nog blijken
06 Mar 2014, 00:00
foto
De opkomst bij de opening van de internationale conferentie 'Ervaringen met nationale dialoog' was matig. (Foto: René Gompers)


De 'Conferentie Internationale Ervaringen met Nationale Dialoog' is woensdagmiddag van start gegaan. In de Royal Ballroom van hotel Torarica zullen maatschappelijke organisaties en de overheid nader kennis maken met het instrument 'nationale dialoog'. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verleent technische assistentie via internationale deskundigen.

De lege stoelen gaven nadrukkelijk aan dat veel hoofdrolspelers er niet bij waren. De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de Stichting 8 december, Moiwana, de Vakcentrale C-47, diverse politieke partijen en andere groepen namen niet deel aan de conferentie.
De aanwezigen werden toegesproken door Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken, Kevin Casas-Zamora, secretary for Political affairs bij Organisatie van Amerikaanse Staten en de voorzitter van De Nationale assemblee, Jennifer Geerlings-Simons.

Inzichten verschaffen
De sprekers benadrukten stuk voor stuk dat een nationale dialoog een belangrijk instrument is in het oplossen van conflicten. Lackin is ervan overtuigd dat er veel opgestoken zal worden tijdens de conferentie, gezien de internationale deskundigheid. "Met al die kennis en ervaring hier moeten wij zeker leren hoe om te gaan met dit proces. That is the only way forward." Lackin gaf aan dat net als elders in de wereld een nationale dialoog in Suriname voor een oplossing kan zorgen in zaken die de samenleving bezighouden. "Echter kan de behoefte voor dialoog alleen bepaald worden door de samenleving", merkte Casas-Zamora op. "En een dialoog kan pas slagen als alle partijen als gelijken aan tafel komen."

Na de toespraken is een receptie gehouden op de pier. Op donderdag zullen vanaf negen uur 's morgens tot vijf uur in de middag sessies met paneldiscussies worden gehouden. De inleidingen worden verzorgd door internationale deskundigen verbonden aan de OAS, UNDP, United Nations en ACCORD (African Centre for the Constructive Resolution of Disputes).
Het eerste deel van de dag zal bestaan uit het bespreken van de 'essentiële elementen voor nationale dialoog'. Daarna zullen de aanwezigen delen in de ervaringen met nationale dialoog in de Amerika's en in Afrika. "Het is belangrijk dat wat we hier gaan leren de samenleving bereikt", gaf Simons mee. "We kunnen als samenleving ervoor kiezen om geen dialoog te houden. Misschien is het niet mogelijk. Maar deze conferentie zal zeker inzichten verschaffen en helpen bepalen of we die weg moeten opgaan. Of we de 'tools' gaan oppakken en onze vraagstukken gaan oplossen om een periode af te sluiten zal van ons zelf afhangen", zei Simons.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May