Familieleden Limanzoon binnenkort herenigd op Winti Wai
05 Mar 2014, 07:00
foto
Daniel Limanzoon heeft de sleutels van de appartementen ontvangen. (Foto: René Gompers)


De door brand getroffen bewoners van Winti Wai zullen over niet al te lange tijd naar hun oud adres terugkeren. De door de overheid opgezette appartementen zijn in het weekend opgeleverd. De sleutels zijn overhandigd aan de hoofdbewoner, Daniel Limanzoon. De woonruimtes zijn nog niet afgewerkt en enkele nutsvoorzieningen onderbreken.

Limanzoon is God dankbaar voor de onverwachte hulp vanuit de samenleving en de overheid. "Unu lasi ala sani. Ma wi ben tan luku na Jezus", vertelt Limanzoon in gesprek met Starnieuws. "Neks unu habi moro. Ma Gado sen yepi. Someni sma yepi. Lanti kon a set un tan presi kon baka. A no klari ete ma mi breyti so te." Het appartement zou bestaan uit acht ruimtes. Er zijn vijf gebouwd. De binnen- en buitenkant van de ruimtes zijn niet afgewerkt en niet onderverdeeld. Er is geen bekisting, het cementboard en de houten palen die de vloer vormen staan bloot, elektriciteit ontbreekt, de bad- en toiletruimten zijn 'kaal' opgeleverd en niet voorzien van deuren.

Er is wel een kraan op het erf waarmee Limanzoon zich behelpt. Hij is al die tijd blijven wonen in een 'huisje' dat de brand heeft doorstaan. De ruimte staat er verschroeid bij, maar wordt opgevrolijkt door de blauwe voorgevel. Limanzoon heeft zelf een toiletpot gemonteerd in één van de toiletruimten.

Gauw weer samen
"Er moet nog veel gedaan worden. We komen er langzamerhand wel. Jezus heeft ons al zover gebracht" zegt de 70-jarige terwijl hij zijn kleinzoon de trappen van de eerste woonruimte ophelpt. Twee dochters zijn op bezoek. Diana Limanzoon en Maltie Lawtan zijn best tevreden. "Ik kan niet wachten om thuis te zijn. Ik mis mijn kinderen", geeft Diana aan. We balen om zolang zover van elkaar te zijn." 25 volwassenen en kinderen zijn sinds de brand in januari ondergebracht in het Saron kindertehuis te Abrabroki en het Graaf von Zinzendorf herberg in hartje stad.

Vader Limanzoon deelt mee dat hij er met zijn gezin gaat wonen. De huurders komen niet terug. De familie staat voor een nieuwe uitdaging. Zij beschikken niet over huisraad. "We hebben wel een paar belangrijke papieren kunnen redden", vertelt Diana terwijl ze de ruimte laat zien. "Maar bedden, matrassen, kasten enzovoorts hebben we niet meer. Als de kinderen nu komen gaan we op de vloer moeten slapen. Maar we zullen gauw weer samen zijn."

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May