Vrouwen geven meer uit aan hun gezin dan mannen
05 Mar 2014, 15:00
foto


Er moet een sociaal-economische doorbraak komen voor vrouwen in Suriname. Teveel vrouwen bevinden zich ondanks de macro economische stabiliteit en economische groei, in een crisissituatie en een afhankelijke positie. Zij komen moeilijk aan werk en hun inkomen is ontoereikend om te kunnen voorzien in de basisbehoeften van hun familie. Hoogopgeleide vrouwen zijn onvoldoende zichtbaar binnen management- en machtsstructuren van de overheid en private sector.

Het thema van de vrouwendag dit jaar is ‘Gelijkheid voor Vrouwen is vooruitgang voor iedereen’. In hun boodschap in verband met Dag van de Vrouw op 8 maart geven de SPA-vrouwen aan, dat een leefbaar inkomen voorziet in de noodzakelijke voorzieningen van de familie, ook op het vlak van welzijn, recreatie en sport. Het is volgens de SPA-vrouwen maatschappelijk onverantwoord dat vrouwen twee tot drie baantjes nodig hebben om te kunnen overleven met hun familie.

Investeren in vrouwen
Vooral ‘kwetsbare vrouwen’ lijden onder het gebrek aan beleid van de regering om hun kansen en mogelijkheden te vergroten. “De prijzen van goederen voor het levensonderhoud zijn onbetaalbaar en de koopkracht holt versneld achteruit”, stelt de vrouwengroep.
‘Investeren in vrouwen, is investeren in de samenleving, en vooruitgang’ zeggen de SPA-vrouwen en brengen een studie van de Wereld voedselorganisatie (FAO), in herinnering, waarin is aangetoond dat indien vrouwen dezelfde toegang als mannen hadden tot kredieten, er 150 miljoen mensen in de wereld minder aan honger zouden doodgaan.

Andere studies geven aan dat vrouwen meer van hun inkomen besteden aan de familie dan mannen en jaarlijks meer uitgeven aan consumptie dan mannen. Hun toenemende controle op diensten, marketing en productie geeft aanleiding tot gender- gerichte initiatieven en nieuwe benaderingen voor programma’s om hun culturele en wettelijke barrières te overbruggen.

De SPA-vrouwen vragen van de overheid en de private sector om o.a. met behulp van een gendergericht beleid, partnerschappen en programma’s, te bevorderen dat vrouwen over educatie, training en vaardigheden beschikken die hun toegang tot werkgelegenheid en inkomen vergemakkelijken. “Vrouwen moeten een gelijke behandeling en toegang krijgen tot kredieten, land, lonen, huisvesting, gezondheidszorg en de doorstroming in management en topposities van bedrijven en bij de overheid.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May