Boldewijn: 'Link 8 decembermoorden met revo is terecht'
01 Mar 2014, 20:00
foto
August Boldewijn (rechts) en Harvey Naarendorp, twee van de inleiders op en 'Revolutie seminar'. (Foto: ASP)


Er wordt terecht een link gelegd tussen de 8 decembermoorden 1982 en de revolutie waardoor deze meer een negatieve smaak heeft dan een positieve. Dat vindt bestuurskundige August Boldewijn. Hij was een van de inleiders op het seminar over 'de oorzaken en gevolgen van de revolutie 1980' in de University Guesthouse.


Boldewijn zegt dat de staatsgreep is gepleegd door militairen, maar zij waren niet in staat het land goed te besturen, omdat ze de kennis en ervaring niet hadden. Hierdoor heeft de revolutie een negatieve omwenteling gemaakt. De 8 decembermoorden is een van de gebeurtenissen tijdens de revolutionaire periode die heeft gemaakt dat er niet alleen positief wordt gesproken over de revolutie, maar vooral ook negatief. ''Ik weet niet wat er is gebeurd in die periode dat de mensen moesten worden geliquideerd. Dat ze geliquideerd zijn is duidelijk, maar ik kan niet zeggen dat ze tegen de revolutie waren. Ik kan ook niet zeggen wat ze hebben gedaan om geliquideerd te worden en of ze werkelijk een tegencoup hadden gepland. Deze informatie zou ik moeten hebben uit het juridisch proces dat is gestopt'', zegt Boldewijn. Hij zegt dat hij niet zonder meer de verhalen kan aannemen voor de waarheid, omdat de bewijzen niet zijn geleverd.

Boldewijn zegt dat er in de jaren 82 moedwillig mensen zijn neergeknald zonder dat er bewezen is waarom dit is gedaan. ''Je kan alleen zeggen dat je je eigen belangen nastreefde en dat de mensen tegen je eigen belangen waren''. Dat de 8 decembermoorden een grote vlek zijn voor de revolutie, staat als een paal boven water, vindt de bestuurskundige. Zolang de bewijzen via het juridisch proces niet kunnen worden geleverd over het hoe en waarom van de moorden, zullen er altijd vragen en twijfels zijn, vindt hij.

Ook positieve zaken
Daarentegen vindt assembleelid Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) dat juist de revolutie heeft gemaakt dat Surinamers zich echt Surinamer zijn gaan voelen. ''De revolutie heeft de hele geschiedenis van Suriname veranderd. Er zijn veel positieve zaken hieruit voortgevloeid'', vindt Abdoel. Hij zegt dat niet alleen de 8 decembermoorden een deel zijn van de revolutie, maar ook de opkomst van Staatsolie, die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Suriname. Volgens Abdoel heeft de revolutie tevens ook bijgedragen aan burgerparticipatie en zijn sociale voorzieningen zoals algemene oudedagsvoorziening en Staatsziekenfonds hieruit voortgevloeid. Volgens Abdoel is Suriname zich pas gaan ontwikkelen vanaf de revolutionaire periode.

''Eigenlijk wilde ik niet meedoen aan dit seminar. Ik wil niet in een politieke hoek gedrukt worden, maar omdat ik in hart en ziel een revolutionair ben, heb ik besloten om het toch te doen'', zegt Borger Breeveld die een inleiding heeft gehouden over media in de jaren tachtig. Hij vindt het belangrijk de aanwezigen meer informatie krijgen over wat er zich heeft voltrokken tijdens deze periode. ''Aan de hand van de vragen die er zijn gesteld, kan ik opmaken dat er weinigen weten wat er allemaal heeft afgespeeld. Men associeert de revolutie met de avondklok en met de 8 decembermoorden, maar er zijn zeer goede zaken ook uit deze periode te noemen zoals het opheffen van de handelingsonbekwaamheid van de vrouw''. Breeveld vindt dat het tijd is geworden om openlijk te praten over dit onderwerp, zodat beide kampen (voor- en tegenstanders) een eenheid kunnen vormen, zodat het land tot ontwikkeling kan worden gebracht en dat nationalisme wordt bevorderd. Volgens hem is het seminar vrij objectief verlopen. Het seminar trok weinig belangstellenden. Hoewel er plaats was voor ruim 200 personen, kwamen nauwelijks 50 bezoekers af op dit seminar. Door tijdgebrek konden Jules Wijdenbosch en Abdoel hun inleiding niet houden. Het seminar moest worden verdaagd.

ASP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May