SPCS levert nu 62 Megawatt aan elektriciteit
28 Feb 2014, 16:00
foto
President Desi Bouterse en betrokkenen bij SPCS poseren voor de powerplant. (Foto: Raoul Lith)


Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) NV, stelt 62 Megawatt in gebruik. President Desi Bouterse heeft vandaag de unit officieel opgestart. De overheid zal 40 MW van de 62 MW afnemen. Dit is genoeg voor 40.000 huishoudens. Deze stap is gezet om de elektriciteitsvoorziening te garanderen. De overgebleven 22 MW zal worden aangewend voor de nieuwe raffinaderij van Staatsolie.

De bouw- en uitbreidingswerkzaamheden zijn gefinancierd met een lening van US$ 74 miljoen, die SPCS zelfstandig voor dit project is aangegaan met de Zwitserse bank Credit Suisse. Het project is binnen een budget van US$ 54 miljoen uitgevoerd. De resterende 20 miljoen zal worden geïnvesteerd in transmissiefaciliteiten om de elektriciteit naar het N.V Energie Bedrijven Suriname te transporteren.

Het geïnstalleerde vermogen is binnen acht jaar verviervoudigd. In 2006 is het bedrijf begonnen met het opwekken van 14 Megawatt stroom. Daarna is het vermogen opgevoerd naar 28 MW. De investering naar 62 MW was nodig omdat de vraag naar energie steeds toeneemt. Eddy Frankel, president commissaris van SPCS, zegt dat uitgekeken wordt naar het tot stand komen van een elektriciteitswet. Er moet ook een energie autoriteit komen met als taakstelling planning van opwekking en distributie, tarifering, aanbesteding, selectie en sturing van projecten in Suriname. SPCS is vandaag de dag een zelfstandige dochteronderneming van Staatsolie.

Michelle van Kallen
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May