SWOS: regering moet arbeiders beschermen
28 Feb 2014, 10:00
foto


De regering moet de arbeiders in het land beschermen. Dat is de wil van de Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (Swos). De regering moet alles in het werk stellen om alle werknemers die in onzekerheid zijn beland door het beleid van buitenlandse investeerders of management volledig te beschermen, is de oproep van de Swos.

De arbeidersorganisatie eist van de Staat dat hij regels stelt aan buitenlandse investeerders alvorens overeenkomsten worden getekend. Zo zou de Staat de rechten van werknemers waarborgen. “De medewerkers zullen dan niet van het een op het ander moment in onzekerheid moeten leven over hun baan.” De Swos zegt in een verklaring dat zij alle steun zal bieden aan de vakbonden die op dit moment de voorhoede vormen van deze strijd “om een rechtvaardige en eerlijke behandeling van werknemers van de internationale bedrijven.”

De jongste ontwikkelingen bij de Rosebel Gold Mines en RBC Royal Bank zijn voor de Swos extra redenen om de regering op te roepen de werknemers te behoeden voor “experimenten en avonturiers.” De werknemersorganisatie vindt dat het de hoogste tijd is voor de overheid om haast te maken met de wetten die al jaren zijn voorbereid. De Swos noemt daarbij de instelling van een Labour Court, waardoor werknemers zich weer geborgen kunnen voelen en “niet overgeleverd zijn aan de grillen van een werkgever.” Vroeg of laat zal dit uiteindelijk uitmonden in sociale onrust, klinkt de waarschuwing van de Swos.

Suriname maakt deel uit van de wereld en is niet bespaard gebleven van de effecten van globalisering op de arbeidsmarkt waarbij bedrijven worden overgenomen of aandelen worden verkocht aan buitenlandse bedrijven. Als voorbeelden noemt de Swos de recente verkoop van SBBS, de joint ventures tussen Surinaamse banken en buitenlandse financiële instellingen en de door de regering aangekondigde privatisering van Surinaamse bedrijven. “Onze regering heeft daarbij de taak om de belangen van alle betrokken partijen te waarborgen.”

Suriname is lid van de International Labour Organization (ILO) en heeft zich verplicht aan de afspraken die internationaal zijn gemaakt om de relatie tussen werkgevers en werknemers te regelen. ILO-consultants hebben Suriname nog kort geleden erop gewezen dat hij zich in de relatie van werkgever tot werknemer, consequent moet houden aan de arbeidsrechtelijke voorschriften en de maatschappelijke realiteit van overleg en partnerschap. De consultants waren in het land voor afspraken over het decent work programma, waarin is opgenomen dat arbeiders garanties moeten krijgen van de overheid over de juiste toepassing van arbeidswetten en de verdragen die de rust op de arbeidsmarkt moeten helpen garanderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May