Moestadja: Geschiedenis schrijven vanuit eigen concept
25 Feb 2014, 12:00
foto
Minister Soewarto Moestadja en trainer Dew Baboeram (Sandew Hira). Foto: Raoul Lith


Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken is ingenomen met de cursus 'Herschrijving van de Surinaamse geschiedenis'. De regering heeft in het ontwikkelingsplan 2012-2016 opgenomen dat "wij op zoek moeten gaan naar de werkelijkheid van onze geschiedenis, van onze waarden en normen en van al die zaken die bepalend zijn voor ons huidige en toekomstige bestaan als natie. De regering heeft daarbij ook aangegeven dat de tijd is aangebroken dat wij vanuit een eigen ontwikkeld nationaal concept ons verleden, onze geschiedenis, onze cultuur bestuderen en beschrijven", zei de bewindsman bij de opening van de cursus maandag.


Het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft deze cursus georganiseerd samen met het International Institute for Scientific Research (IISR). Het theoretische gedeelte van deze cursus wordt verzorgd door Dew Baboeram (Sandew Hira) en het praktische deel is voor Stephen Small. Deze cursus is een vervolg van de workshop wetenschappelijk schrijven, die in juni 2013 is gehouden voor NAS personeel en het Evangelische Broeder Gemeente Archief. De cursus Herschrijving van de Surinaamse geschiedenis'', is voor een breder publiek.


De cursus is bedoeld voor mensen die onderzoek willen verrichten en een bijdrage zullen leveren aan de herschrijving van de Surinaamse geschiedenis. Baboeram zegt aan Starnieuws dat het gaat om het ontwikkelen van een klimaat voor dekolonisatie van de geschiedschrijving. “We willen nieuwe mensen krijgen die vanuit dit perspectief de geschiedenis kunnen herschrijven en kennis kunnen produceren, die via de media en cultuur naar de bevolking kunnen gaan”, geeft Baboeram aan.

"Vanuit het technische is deze cursus ontstaan, omdat je nu zou moeten kijken naar het inhoudelijke. Hoe ontwikkel je het historisch verhaal van Suriname, en dat vereist meer dan alleen maar even weten van wat er is gebeurd. Je moet een perspectief kunnen hebben om de feiten in een kader te kunnen plaatsen", meent de trainer. Deze cursus wordt ondersteund door een digitale cursusruimte, waar mensen toegang hebben tot informatie gedurende een paar maanden. Hier kunnen er vragen gesteld worden en kunnen mensen discussies voeren. Aan deze cursus is er een tentamen en een essay gekoppeld. Alleen de mensen die serieus zijn krijgen begeleiding gedurende een paar maanden.

Michelle van Kallen
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May