Nieuw appartementencomplex Winti Wai vordert
23 Feb 2014, 06:00
foto
Waarnemend assembleevoorzitter Ruth Wijdenbosch en Daniel Limanzoon bij het nieuwe complex aan de Toemoekhoemakstraat te Winti Wai. (Foto: René Gompers)


Het duurt langer dan was toegezegd, maar de bouwwerkzaamheden aan de Toemoekhoemakstraat te Winti Wai vorderen langzaam maar zeker. In januari zijn daar negen gezinnen door een hevige brand dakloos geworden. Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken had toegezegd dat er in een week een nieuw appartement voor de getroffenen zou staan. Voor Daniel Limanzoon, eigenaar van de acht afgebrande bouwsels maakt de oplevertijd niet veel uit. "Ik ben heel het land dankbaar, de regering, de assemblee alle mensen die geholpen hebben. We hebben alles verloren dit hadden we niet verwacht," zegt een zichtbaar blije Limanzoon.

Ruth Wijdenbosch, waarnemend voorzitter van De Nationale Assemblee, is poolshoogte gaan nemen op de plek. Het appartement op 'neuten' is opgetrokken uit hout, steen en cementboard. Er komen vijf woonruimtes, elk met 1 slaapkamer, en een centrale ruimte voor douches en toiletten.
Wijdenbosch juicht het toe dat de overheid is ingesprongen. "Maar we moeten het niet politiek bekijken," merkt ze op. "Er is veel kritiek dat er politiek mee bedreven wordt. Het gaat hier om mensen in acute nood. Je kunt zeggen dat de NPS en NDP als eerste hulp hebben geboden, maar het gaat niet om politiek scoren. Heel het land heeft een bijdrage geleverd." De getroffen families hebben heel veel hulp genoten van de samenleving. Het eerste initiatief is genomen door Claudette de Bruin, die via Facebook een inzamelingsactie begon.

Inkomsten derven
Limanzoon zegt dat hij er met zijn gezin zal wonen. De huurders hebben aangegeven dat ze niet terugkomen. Dat hij inkomsten gaat derven, deert de zeventigjarige niet. "Ik heb mijn kinderen. Zij zullen nu voor mij zorgen. Ik ben gewoon God erg dankbaar."

Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe woonruimte zal zijn opgeleverd en wat er met de eigenaar overeengekomen is. Ondertussen zijn er twee vrouwen, directe buren, ingesloten op verdenking van brandstichting. Wijdenbosch hoopt dat er gauw meer informatie over het onderzoek wordt gegeven. "Mi breyti so te. Mi breyti p'sa marki," treedt Limanzoon in herhaling, wanneer hij Wijdenbosch het nieuwe appartement laat zien.


René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May