Organisaties distantiëren zich van conferentie 'dialoog'
21 Feb 2014, 11:11
foto


De Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de Stichting 8 december en de Vakcentrale C-47 distantiëren zich van de conferentie over 'nationale dialoog', aangekondigd door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

De organisaties werken niet mee aan deze conferentie, indien en voor zover die bedoeld is:
a) om een maatschappelijk draagvlak te creëren voor de instelling van de in de Amnestiewet 2012 voorgeschreven Waarheids- en Verzoeningscommissie, en/of;
b) om een andere poging tot vermeende verzoening te ondernemen in verband met de op 8 december 1982 in Paramaribo gepleegde moorden op 15 prominente Surinaamse mannen, zonder dat de moordenaars berecht en zo nodig bestraft worden.

De organisaties hebben hun standpunt duidelijk gemaakt in brieven aan de regering, De Nationale Assemblee en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Op 6 februari heeft minister Lackin schriftelijk aan verschillende instanties kenbaar gemaakt dat met technische ondersteuning van de OAS de conferentie op 5 en 6 maart gehouden zal worden. Het gaat om 'ervaringen met nationale dialogen' in de Amerika's en in Afrika. Volgens de minister kan door de conferentie een beter
begrip ontstaan in de processen en de implicaties van uitvoering van een nationale dialoog in Suriname, 'hetgeen uiteindelijk moet resulteren in het voorbereiden van de weg om het proces van verzoening in Suriname mogelijk te maken.

De drie organisaties gaan gedetailleerd in op de bezwaren die zij hebben over de wijze waarop deze conferentie is aangekondigd. Volgens hen heeft De Nationale Assemblee ook niet aan de gemeenschap kenbaar gemaakt dat zij een nationale dialoog wenselijk acht ter voorbereiding van de weg naar een verzoening.

U kunt de verklaring van de organisaties hier downloaden.
pdf-icon.gif Verklaring_nationale_dialoog.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May