Brandweer noteert jaarlijks gemiddeld 175 woningbranden
20 Feb 2014, 06:00
foto


Het Korps Brandweer Suriname, noteert een landelijk gemiddelde van 175 woning- en gebouwbranden per jaar. "Dit is veel te hoog, zeker omdat er voldoende voorlichting wordt gegeven om de branden te voorkomen".

Voorlichter Ulrich Coats zegt in gesprek met Starnieuws dat het om drie hoofdgroepen gaat. Branden van elektrische aard, gebruik van gas-cilinders in huis en kinderen die met vuur spelen. Coats merkt op dat er een andere grote categorie is van ‘onbekende oorzaken’ omdat vaak het bewijs met het bluswater ontoegankelijk of onherkenbaar wordt gemaakt.

De brand van panden levert de meeste schade op, maar op de eerste plaats staan grasbranden, die aangestoken worden. Hier registreert de brandweer een gemiddelde van ruim 1000 per jaar. Op de tweede plaats met een gemiddelde van 750 per jaar staat vuilnisbrand. Woning- en gebouwbranden staan op de derde plaats. Overige branden worden onder een algemene noemer geplaatst, terwijl er een gemiddelde is van 30 autobranden per jaar. Deze cijfers zijn opgenomen in een rapport van het korps Brandweer dat een periode beslaat van januari 2010 tot en met januari 2014. Voor dit jaar, 2014, zijn alleen tot de maand januari al 19 woning- en gebouwbranden geregistreerd.

Oorzaken en tips

Over de oorzaken zegt Coats dat bij die van elektrische aard, er simpelweg gebruik wordt gemaakt van inferieure apparaten. Vooral de zogenaamde elektrische strips die overal te koop zijn, zijn een zorgpunt voor het korps. Daarna worden ze ook nog verkeerd gebruikt. Coats beveelt aan dat bij het kopen van ‘strips’ erop gelet moet worden dat op de verpakking in verstaanbare taal staat aangeven wat de sterkte is in ampère, de weerstand en vooral duidelijke gebruiksaanwijzing. Onder verkeerd gebruik noemt Coats dat in vrijwel alle gevallen meerdere apparaten op een strip worden aangesloten waardoor overbelasting optreedt. De voorlichter zegt dat tegelijkertijd aansluiten van een ricecooker, een toaster en waterkoker, absoluut overbelasting betekent. De bedrading moet door een deskundige worden aangelegd en regelmatig worden nagekeken.

Coats is blij dat het Surinaamse Bureau voor Standaarden heeft aangekondigd dat hij eraan zal werken dat goederen voorzien zijn van een kwaliteitsmerk. Coats adviseert eenieder een rookmelder in huis te hebben. Hiermee kan veel leed worden voorkomen. Er mogen geen gas-cilinders in huis worden geplaatst. Ouders moeten oplettender zijn waardoor kinderen niet in aanraking komen met lucifers, ontvlambare apparaten en producten. In het rapport van de brandweer wordt ook een overzicht gegeven van hulpverlening bij verkeersongevallen, brand- en bijenbestrijding.

Wilfred Leeuwin

U kunt de gegevens van de brandweer hier downloaden.
pdf-icon.gif Brandweer_optreden.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May