Speciale tentoonstelling Beeldende Kunstenaars in kroonjaar
18 Feb 2014, 19:00
foto
De beeldende kunstenaar Ron Flu. (Foto: ABKS)


De Associatie Beeldende Kunstenaars Suriname (ABKS) zal een feestelijke tentoonstelling ‘Unleashed’ houden. Dit heeft te maken met het dertigjarig bestaan van deze organisatie. Een groep beeldende kunstenaars kwam drie decennia geleden bij elkaar om te praten over de beeldende kunst. Toen is besloten de ABKS op te richten. 2014 is een kroonjaar voor de organisatie.

Het criterium voor lidmaatschap van de associatie was dat een kunstenaar jarenlang, voortdurend en serieus bezig moest zijn met het beoefenen van beeldende kunst. Het aantal leden zou nooit meer dan tien bedragen. En eens in de twee jaar zou er een groepsexpositie zijn, deelt ABKS mee.
De eerste expositie, ‘Identiteit’, werd gehouden in 1984. Enkele dagen voor de opening verongelukte Nola Hatterman, die als lid ook deelnam aan deze, ondanks deze tragische gebeurtenis toch zeer succesvolle, eerste ABKS-expo. De overige exposanten bij de tentoonstelling in 1984 waren Ron Flu, Rudi Getrouw, Soeki Irodikromo, Ruben Karsters, Cliff San A Jong en Paul Woei.

Bestaansrecht onbetwist
De meest recente expositie was ‘Crossroads of Life’ in De Hal, in april 2011. Deelnemende kunstenaars: Anand Binda, Pierre Bong A Jan, Dani Djojoatmo, Ron Flu, Soeki Irodikromo, Sri Irodikromo, Ardi Setropawiro, Kim Sontosoemarto, Jhunry Udenhout en Leo Wong Loi Sing.
Voor het jubileumjaar staat de expositie ‘Unleashed’ gepland. Alle ABKS-leden doen mee, ook de stonfutu’s Ron Flu en Soeki Irodikromo.

De ABKS stelt dat het bestaansrecht ook na dertig jaar onbetwist is. Wel is het criterium voor lidmaatschap wat ruimer geworden. Ook jongere kunstenaars krijgen nu de kans om zich aan te sluiten, zoals in 2009 Pierre Bong A Jan, Dani Djojoatmo, Sri Irodikromo en Kim Sontosoemarto.
Dit kroonjaar heeft nog een extra gouden randje, namelijk de 80ste verjaardag van ABKS-lid van het eerste uur Ron Flu.

De tentoonstelling wordt gehouden in De Hal. De activiteit is toegankelijk voor het publiek van 22 tot en met 27 februari 2014, van 10:00-13:00 uur en van 18:00-21:00 uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May