Grassalco zal steenslag en graniet exporteren naar Barbados
14 Feb 2014, 18:00
foto
Neil Weekes, general manager van C.O. Williams. (Beeld: René Gompers)


Grassalco zal over niet al te lange tijd beginnen met de export van steenslag en granieten rotsblokken naar Barbados. Met een presentatie op het kantoor van Grassalco heeft het bedrijf C.O. Williams Construction Limited, duidelijk gemaakt waarom gekozen is voor het gesteente van Suriname. Dit bedrijf speelt een belangrijke rol bij het bouwen van oeververdedigingen en andere waterwerken in het Caribisch gebied.

"De steenslag en het graniet uit Suriname is compacter dan wat wij momenteel gebruiken", legde Neil Weekes, general manager van C.O. Williams uit. "De kwaliteit is precies wat wij nodig hebben bij de waterwerken. De dijken kunnen langer mee en de stranden beter beschermd worden."
C.O. Williams Construction Limited zit in de mijnbouw en constructie en heeft operaties in St. Lucia en Antigua. Het bedrijf beschikt ook over een eigen laboratorium om producten te testen en te onderzoeken. De laatste jaren hebben de Barbadianen hun diensten naar de andere eilanden uitgebreid, vooral op het gebied van oeververdediging en landaanwinst.

Nieuwe uitdaging
De Barbadianen zijn ook geïnteresseerd in metakaolin, een additief voor cement en beton. Ook met de producent hiervan, Moengo Minerals, zal samengewerkt worden. De metakaolin maakt niet alleen beton sterker en duurzamer maar ook waterresistent.
C.O. Williams gaat de komende tijd een nieuwe uitdaging aan: het bouwen van 'cruise terminals' op verschillende eilanden. "Een veelgehoorde klacht is dat die schepen door moeilijke waterwegen landinwaarts moeten om aan te meren", gaf Weekes aan. "Soms kunnen ze niet eens aanmeren. Enkele eilanden gaan dit probleem aanpakken. En daarvoor leent het gesteente van Suriname zich helemaal voor."

Het bedrijf schaft zijn materiaal voor de waterwerken tot nog toe aan in Canada en Noorwegen. "Suriname ligt dichterbij, de kwaliteit is er en de industrie is ontwikkeld", gaf Weekes aan. Het gaat nog enkele weken duren voordat er een overeenkomst getekend wordt tussen de ondernemingen. C.O. Williams gaat ook diensten en producten leveren aan Grassalco. Het staatsbedrijf is geïnteresseerd in de hoge kwaliteit kalksteen dat door C.O. Williams gemijnd wordt.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May