Sardjoe lacht om Nederlandse beschuldiging over smeergelden
14 Feb 2014, 00:00
foto
Ondernemer Dilip Sardjoe


Ondernemer Dilip Sardjoe heeft geen enkele boodschap aan beschuldigingen vanuit Nederland dat hij ruim 34 miljoen Nederlandse gulden ofwel Euro 16 miljoen aan smeergelden zou hebben ontvangen van bruggenbouwer Ballast Nedam. Dit geld zou via hem als tussenpersoon bestemd zijn geweest voor toenmalig adviseur van Staat Desi Bouterse en president Jules Wijdenbosch.

Ballast Nedam zou door Wijdenbosch en Bouterse boven andere inschrijvers zijn uitgekozen om de bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier te bouwen, tegen betaling van dit bedrag als smeergeld.
Intussen is er een bericht verschenen in de Nederlandse krant de Volkskrant, waar staat aangegeven dat de Nederlandse justitie geen enkel bewijs heeft gevonden dat dit geld naar Wijdenbosch en Bouterse zou zijn gegaan. Gesuggereerd wordt dat het geld dan bij Sardjoe moet zijn terechtgekomen.

“Ik ben niet boos hierover, maar heb er geen enkele boodschap aan. Het enige dat ik constateer is dat jullie van de Surinaamse media, meteen beginnen te springen en te dansen op een bericht vanuit Nederland, dat nietszeggend is, geen bewijs heeft, maar alleen maar een gerucht en persoonlijke aanvallen over mijn zaken. Jullie worden er meteen hyper van en nemen dat klakkeloos over zonder zelf op onderzoek uit te gaan”, zegt Sardjoe om commentaar gevraagd aan Starnieuws.

Kijk naar Heineken
Over de kwestie zelf zegt de ondernemer geen zinnig woord te kunnen zeggen en zeker niet omdat er in de Nederlandse pers een bericht is verschenen. In het artikel in de Volkskrant wordt aangegeven dat Sardjoe zich van een videotheekhouder, in de jaren na de staatsgreep van 1980 heeft opgebouwd tot de rijkste man van Suriname en wordt hij betiteld als de Surinaamse Berlusconi. De ondernemer moet hierom lachen en zegt, “Ik werk heel hard voor wat ik ben. Die berichtgeving is er alleen om mij te willen breken. Waarom schrijven ze niet dat hun meneer Heineken slechts een zakkendrager was, voordat hij zo rijk werd”, kaatst de ondernemer terug.

De kwestie over smeergelden rond de bouw van de twee bruggen kwam eerder in een andere Nederlandse krant, het NRC Handelsblad toen er gewag van werd gemaakt dat de gelden naar Bouterse en Wijdenbosch zijn overgemaakt. Wijdenbosch heeft toen de aantijging ontkend. Nu heeft de Nederlandse rechter gesteld dat er geen bewijzen daarvoor zijn. Volgens de Volkskrant concluderen de onderzoekers nu dat er wel smeergelden zijn betaald, maar dan aan Sardjoe. Ballast Nedam kreeg in mei 1997 de bouw van de bruggen toegewezen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May