Citel-vergadering is gemiste kans Caribisch Gebied
13 Feb 2014, 20:30
foto
OAS-assistent-secretaris-generaal Albert Ramdin spreekt de 7de vergadering van de Citel toe. (Foto: OAS)


Suriname heeft net als veel Caribisch landen een kans gemist op de 7de vergadering van de Inter-Amerikaanse Commissie voor Telecommunicatie (Citel). Slechts drie Caribische landen zijn aanwezig op deze top, waar Suriname ook verstek heeft laten gaan.

OAS-assistent-secretaris-generaal Albert Ramdien, die de vergadering heeft geopend, stelt dat de regio veel te doen heeft op het gebied van sociale integratie in de informatietechnologie. “In Latijns-Amerika heeft slechts 1 op de 8 mensen toegang tot breedband, die bovendien traag en duur is. We mogen niet vergeten dat 164 miljoen mensen, dat is 28% van de bevolking van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, leven in armoedige omstandigheden.” Ambassadeur Ramdin heeft in Santo Domingo gewezen op de mogelijkheden van de digitale revolutie. Hij heeft de lidstaten van de OAS opgeroepen “om de banden met elkaar te versterken om zo een veelomvattende informatiemaatschappij te bereiken met betaalbare prijzen.”

Deze week nog heeft minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken gezegd dat het maken van een ICT-beleid prioriteit geniet bij de regering. Een aanzet tot verhoging van de effectiviteit en efficiëntie van het overheidsapparaat noemde hij de eerste groep computer-gecertificeerde ambtenaren. “De samenleving ondergaat als gevolg van de beïnvloeding door Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) een verandering richting informatiesamenleving, waarbij kennis altijd en overal beschikbaar is en uitnodigt tot nieuw leren,” luidt de stelling van Moestadja.

Verandering internationale betrekkingen
Ramdin is teleurgesteld over de participatie van de Caribische landen op dit wereldplatform. Hij wijst erop dat de agenda van Citel zeer verbonden is met de pijlers van de hemisferische instelling: de bevordering van democratie en democratisch bestuur, eerbiediging van de mensenrechten, burgerveiligheid en duurzame ontwikkeling. De diplomaat heeft er bij de meer dan 200 deelnemers aan de Citel-vergadering op aangedrongen een debat over de nieuwe rol van de Telecommunicatie Commissie te openen om zo de OAS-agenda te ondersteunen.

"De versnelde ontwikkelingen in de telecommunicatie en de verspreiding daarvan op mondiaal niveau hebben invloed op de regels van internationale betrekkingen. Aan de ene kant, beperken nationale grenzen niet langer de culturele, economische, technologische en politieke integratie," zegt hij. De OAS-topper voegt eraan toe dat "groepen die voorheen geen stem hadden, grotere toegang en invloed verwerven in de internationale gemeenschap. Op mondiaal niveau worden gemeenschappen gecreëerd met een grote capaciteit voor mobilisatie. Dit is de realiteit. Het maatschappelijk middenveld en niet-gouvernementele organisaties, worden door telecommunicatie en informatie-en communicatietechnologie (ICT) steeds machtiger in de internationale betrekkingen."

Bovendien, merkt Ramdin op dat de veranderingen momenteel vereisen dat de verschillende maatschappelijke actoren breken met de traditie en de weg openen voor het ontdekken van nieuwe paden die een ieder ten goede komen. "De OAS, die ’s werelds oudste regionale instelling is, moet zich ook aanpassen aan de veranderende behoeften van haar lidstaten", zegt de assistent-secretaris-generaal.”We moeten dat blijven doen, omdat we nog steeds het einde niet hebben gezien van de veranderingen die zullen komen als gevolg van de vestiging van een Amerikaanse veelomvattende informatiemaatschappij.”

De Citel-vergadering die dinsdag is geopend op Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek wordt vandaag afgesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May