Onveilig seksueel gedrag verstoort gezonde toekomst
13 Feb 2014, 06:00
foto


Het pilotproject ‘Koela, op weg naar een gezonde toekomst’, richt zich speciaal op tienermoeders en schoolgaande jongeren tussen 12 en 19 jaar. Het recent gestarte project wordt gefinancierd door Alcoa Foundation en zal worden uitgevoerd door Stichting Pro Health in het ressort Tapanahony.


Voor de doelgroep is gekozen door de vele uitdagingen en keuzes waarvoor zij komt te staan, vooral op seksueel gebied en met betrekking tot toekomstperspectief. De tienermoeders zullen worden geïnformeerd over het belang van het op nahouden van een gezonde leefstijl en leren ook hun eigen kunnen (her)ontdekken. De schoolgaande jongeren krijgen onder meer informatie over de gevaren van onbeschermde en/of onveilige seks.

Awareness campagne
Districtscommissaris Margaretha Malontie van Tapanahony is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit project. “Onze jeugd is onze toekomst. De jongeren in Tapanahony verdienen de extra steun in de rug die hen met deze specifieke trainingen en informatieve sessies wordt geboden. Door de afstand krijgen zij niet de kans deel te nemen aan trainingen in Paramaribo. De informatie wordt zelden naar hen gebracht”, zegt zij.

Naast de interactieve trainingen zal er ook een awareness campagne zijn over seksuele reproductieve gezondheidsonderwerpen. Meisjes lopen als gevolg van onveilig seksueel gedrag het risico lopen ongewenst zwanger te raken, jongens kunnen ongepland vader worden en jongeren lopen het risico geïnfecteerd te raken met seksueel overdraagbare ziekten waaronder het HIV/AIDS virus. Hierdoor kunnen zij hun opleiding vaak niet afronden.

De Alcoa Foundation heeft voor 2013 US$ 242.000 aan projecten in Suriname goedgekeurd. Het project ‘Koela, op weg naar een gezonde toekomst’ is daar één van. Met de financiering van dit project via Alcoa Foundation hoopt Suralco een bijdrage te hebben geleverd aan de bewustwording, het voorkomen van tienerzwangerschappen en ook aan Suriname voor het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen, schrijft Jennifer Zuidveen van Pro Health namens de sponsor van het project.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May