Misbruik ‘democratie’ afgestraft op persvrijheidsindex
12 Feb 2014, 14:00
foto


De rangschikking van landen op de wereld indexlijst voor vrije meningsuiting kenmerkt zich dit jaar door de mate waarop overheden van landen invulling geven aan het begrip democratie. Landen die op de index zijn gedaald, hebben dat te wijten aan hun eenzijdige politieke interpretatie van het begrip. Suriname behoudt op de index net als 2012 zijn 31ste plek. Deze rangschikking betekent dat Suriname een vrij klimaat voor persvrijheid heeft.

Lucie Morillon, hoofd van de onderzoeksunit van het rankingsinstituut ‘Reporters Without Borders, benadrukt dat deze eenzijdige politieke interpretatie een belangrijke impact heeft gehad op de ranking. De 2014 index is gisteravond iets voor middernacht vrijgegeven.

Finland, Nederland en Noorwegen blijven in die volgorde de lijst aanvoeren als de landen waar persvrijheid het best wordt beleefd. Morillion onderstreept dat sommige landen het woord democratie misbruiken in een concept van nationale veiligheid. Daarnaast is volgens haar de index ook een reflectie van de negatieve impact van gewapende conflicten die gepaard gaat met het aantasten van het recht op informatie.

Beknotting stijgt
Het meest gevaarlijke land voor journalisten is dan ook Syrië, dat staat genoteerd op de 177ste plaats uit een index van 180 landen. De index wordt net als het vorig jaar wederom afgesloten door de landen Turkmenistan, Noord Korea en Eritrea.

‘Reporters Without Borders’ blijft haar bezorgdheid uitspreken over hoe wordt omgegaan met het recht op vrije meningsuiting. Nu al wordt een ‘overall’ lichte stijging van beknotting van dit recht gemeten van 1,8%. Het instituut zegt in het rapport dat, in gewapende conflicten, onstabiele politieke situaties en in landen waar de nationale veiligheid in gedrang is, mediahuizen, journalisten en critici en andere burgers, strategische aanvalsdoelen zijn om zo controle uit te oefenen op nieuws en informatie. Dat is in strijd met internationale verdragen verklaringen.

VS afgestraft
Tussen maart 2011 en december 2013 zijn 130 media-mensen, journalisten en burgers vermoord in Syrië bij het maken en verspreiden van nieuws en informatie.
De Verenigde Staten die in de regel het land met de grootste democratie wordt genoemd, wordt weer zwaar afgestraft op de index.

Stond het in 2013 op de 32ste plaats, hij daalt dit jaar naar nummer 46. ‘Reporters Without Borders’ becommentarieert dat juist in dit soort landen waar er sprake is van een rechtsstaat, argumenten voor veiligheid worden misbruikt, voor het beperken van het recht op informatie. Er wordt te gemakkelijk een beroep gedaan op argumenten van nationale veiligheid, waardoor inbreuk wordt gepleegd op zwaar bevochten democratische rechten zoals het recht op vrije meningsuiting. De jacht op klokkenluiders door de Amerikaanse overheid en de intimidatie van het blad ‘The Guardian’ in het Verenigd Koninkrijk, worden als zware aantijgingen gezien op het recht van vrije meningsuiting.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May