Linscheer daagt Bee uit om eigen belang OGS te bewijzen
10 Feb 2014, 06:00
foto
Verschillende typen van kleinschalig mijnbouw waarmee de commissie Ordening Goudsector te maken heeft. (Foto collage: OGS)


Melvin Linscheer, voorzitter van het beleidsteam van de commissie Ordening Goudsector (OGS), daagt assembleelid Marinus Bee (A Combinatie/ABOP) uit om één concreet geval van eigen belang te presenteren. "Het is gemakkelijk om kritiek te leveren en suggestieve beschuldigingen te uiten aan het adres van OGS-leden. Bee heeft de mogelijkheid als burger van het land, maar zeker de plicht als parlementariër om zaken die illegaal of tegen het belang van de Staat zijn, aan te geven bij de daartoe bevoegde instanties", stelt Linscheer tegenover Starnieuws.

Linscheer wijst op de kernopdracht van OGS.
1. Herstel van het gezag in het binnenland, met name in de goudvelden.
2. Inzicht krijgen in de activiteiten van de kleinschalige mijnbouw
3. Registratie
4. De sector zichtbaar maken voor de overheid, de belastingen
5. Uiteindelijk de sector begeleiden naar een efficiënter en milieu verantwoordelijk mijnen.
"De OGS is niet de instantie die belastingen mag innen voor de Staat. Maar wij hebben toch helpen meedenken aan een nieuw belastingsysteem, een goudwet en de mogelijke verhoging van royalty's", stelt de voorzitter van het beleidsteam.

Veel gedaan
De OGS mist elke bevoegdheid om rechten voor mijnbouw in te trekken of te verstrekken. "Maar wij hebben wel de afgelopen periode, voor het eerst in de geschiedenis van Suriname werkplekken geïdentificeerd, aangevraagd en exploratie klaargemaakt voor de kleinschalige mijnbouw. De bedoeling is dat in deze werkgebieden onder begeleiding van de overheid, (Natuurlijke Hulpbronnen/Geologische Mijnbouwkundige Dienst) en de OGS de kleinschalige mijnbouwers bekwaam worden gemaakt om mijnbouwactiviteiten te kunnen ontplooien. Daar zijn we het afgelopen jaar mee bezig geweest. In deze gebieden zal de School of Mining onder andere heel actief worden. Ook hierin is reeds geïnvesteerd", stelt Linscheer.

De OGS-topper stelt dat vanaf de instelling van de commissie honderden conflicten zijn beslecht. De ontruiming van goudzoekers uit het Meriangebied (Surgold/Newmont) is ook succesvol ter hand genomen. Er zijn andere gebieden voor hen in orde gemaakt. "Dat heeft veel tijd gekost. Er zijn personeel en materieel ingezet en dus ook veel financiën". De registratie loopt achter door deze zaken, maar ook omdat mensen nog een beetje bang zijn dat de informatie aan de belastingdienst zal worden doorgegeven. "Op dat stuk zullen wij meer moeten communiceren met de sector, overigens is dat niet zo'n makkelijke taak, mede door de grote spreiding van de goudvelden waar de mensen actief zijn", stelt Linscheer.

Tien locaties permanent aanwezig
De OGS heeft landelijk meer dan honderd vergaderingen belegd, waarvan de meeste met de Nieuw Koffiekampers en anderen in het Brokopondo gebied. Het gaat volgens Linscheer om een gestructureerd en goed overleg waaraan allen in de goudwinning actief, vertegenwoordigd zijn. Dit overleg is zoveel mogelijk om de twee maanden gehouden. De OGS is nu op meer dan tien locaties permanent aanwezig, tussen Anapaike, Snesi kondre en omgeving Bronsweg en Sarakreek. Deze centra, uitgestrekt over een groot gebied, worden bemand door personeel dat door OGS in dienst is genomen, is opgeleid en wordt gedetacheerd.
De goudzoeker komt in de legaliteit zodra hij zich geregistreerd heeft. En dat zal in tijd belangrijk zijn voor mogelijke incentives die de overheid zal bieden aan hen die bereid zijn volgens de voorwaarden van de Staat aan kleinschalige mijnbouw te doen.

Linscheer zegt dat de OGS van oordeel is dat de commissie moet overgaan in een mineralen autoriteit. "Niet omdat we denken dat een slechte job is gedaan. Het werk dat wij met z'n allen hebben verzet, is tegen een minimale vergoeding die de overheid geeft aan alle commissies die worden ingesteld. De leden zijn soms dagen van huis, onder moeilijke terrein- en weersomstandigheden. Leden hebben malaria en andere zaken aan overgehouden, maar we hebben het graag gedaan. Bovendien zijn alle leden aan een ministerie verbonden of hebben een ander beroep en zijn het opgeleide professionals die dit werk (OGS) doen naast de reguliere job. Dus ons maakt het verder niet uit of de commissie ontbonden wordt of niet. Wij zijn ervan overtuigd dat wat wij doen correct en objectief is naar ons vermogen. Wij beseffen ook dat het niet perfect is. De vraag is wat heeft meneer Bee gedaan voor de sector als politieke vertegenwoordiger? Wat heeft hij gedaan aan awareness op de goudvelden. Welke bijdrage heeft hij geleverd? Waarschijnlijk worden zijn belangen niet gediend!", stelt Linscheer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May