Internationaal Schaakevenement succesvol afgesloten
09 Feb 2014, 20:30
foto
Rosangela dos Ramos (links) en Carla Heredia uit Ecuador.


Woman Grandmaster (WGM) Carla Heredia uit Ecuador is kampioen geworden van het Female Sub-zonal Schaaktoernooi dat vrijdag in de late uurtjes is afgesloten in Hotel Wyndham Garden. Heredia wist 8 punten uit 9 gespeelde wedstrijden te scoren. Ze leed puntenverlies tegen Deborah Richards uit Jamaica en in de laatste ronde tegen Victoria Naipal. De top 4 van dit toernooi kwalificeert zich automatisch voor de volgende ronde van de WK kwalificatie voor dames. De Surinaamse dameskampioen Rosangela dos Ramos wist zich ook te kwalificeren.

Oriana Aponte uit Venezuela wist net als de winnaar ook 8 punten te scoren, maar na het toepassen van de tie-breaks moest zij genoegen nemen met de tweede plaats. Deborah Richards bleef met 7.5 punten op de derde plaats steken. Aponte en Richards die voor dit toernooi de Woman Fide Master titel (WFM) hadden, wisten tijdens dit toernooi hun norm te behalen voor de Woman International Master (WIM) titel. Dit duo zal ook van de partij zijn in de volgende ronde van de WK-kwalificatie.

Surinaamse dames succesvol
Op de vierde plaats zijn er drie Surinaamse dames geëindigd. Na tiebreaks komt dameskampioen Dos Ramos op de vierde plaats, Renusha Gajadin eindigt als vijfde en Ekaterina Naipal wordt zesde. Dos Ramos, Gajadin en Anviti Adhin komen ook in aanmerking voor de Woman Candidate Master (WCM) titel, omdat ze tijdens dit toernooi meer dan 50% hebben gescoord.

Dos Ramos zal Suriname dus ook kunnen vertegenwoordigen tijdens de volgende ronde die later dit jaar in El Salvador gehouden zal worden. De winnaar van dat toernooi kwalificeert zich dan voor de Dames Wereldschaakkampioenschappen. Het is voor het eerst dat een Surinaamse de volgende ronde heeft behaald.

Vertegenwoordigers van Fide Americas Russel Smith en Nigel Freeman waren tevreden met de organisatie welke lag in de handen van de Surinaamse Schaakbond en deden ook uit de doeken dat de Carifta Chess Games van 2015 in Suriname gehouden zal worden. Dit schaakevenement is een van de grootste jeugdschaaktoernooien in het Caribisch gebied.

Top 5:
1. WGM Carla Heredia (Ecuador)
2. WFM Oriana Aponte (Venezuela)
3. WFM Deborah Richards (Jamaica)
4. Rosangela dos Ramos (Suriname)
5. Renusha Gajadin (Suriname)

Ook werden er categorie prijzen uitgedeeld door de Surinaamse Schaakbond.

Beste Surinaamse dames:
1. Rosangela dos Ramos
2. Renusha Gajadin
3. WFM Ekaterina Naipal

Beste u-17 rating:
1. Anviti Adhin
2. WCM Javanna Smith (TT)
3. WCM Katrina Blackman (Barbados)

Beste u-19 rating:
1. WFM Ekaterina Naipal
2. Aditi Soondarsingh
3. WFM Victoria Naipal

Vishay Hardwarsing/SSB
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May