President: Opbrengsten goudsector drastisch afgenomen
08 Feb 2014, 00:00
foto
President Desi Bouterse


President Desi Bouterse legt uit dat een moeilijk probleem is opgelost na urenlang praten vrijdag over de goudzoekers van Nieuw Koffiekamp die actief zijn in het concessiegebied van Rosebel Gold Mines/Iamgold. Na de oplossing die bereikt werd, zei de president dat diverse belangen zijn bekeken. Er is vergaderd van 10 tot 16.30 uur. De opbrengsten uit de goudsector zijn enorm afgenomen door de daling van de goudprijs op de wereldmarkt.

De opbrengsten van Suriname uit de deal met Iamgold zijn drastisch teruggelopen. In 2012 waren de ontvangsten US$ 167 miljoen. Afgelopen jaar was het bedrag US$ 103 miljoen en dit jaar zal het maximaal 55 miljoen zijn volgens de president. Hij gaf aan dat het gebied in concessie is gegeven door de vorige regering, waarbij de bewoners van Nieuw Koffiekamp geen kant uit kunnen. Zodra ze hun dorp verlaten, komen ze in het concessiegebied van de multinational terecht. Afgesproken is dat de goudzoekers zondag uiterlijk 16.00 uur van Roma Pit verwijderd moeten zijn. Zij mogen elders in het concessiegebied nog drie tot vier maanden werken. Intussen wordt er een weg aangelegd door Iamgold naar een gebied dat toegewezen is aan de goudzoekers van organisatie Makamboa.

De president merkt op dat naar het belang van alle partijen is gekeken. De mensen van Nieuw Koffiekamp moeten ook hun brood kunnen verdienen. Coalitieleider Ronnie Brunswijk (voorzitter ABOP) is blij met de oplossing, die volgens hem een moeilijke bevalling was. Ook de goudzoekers zijn tevreden met het resultaat dat is bereikt. Zij zijn de president erkentelijk hiervoor. Zij zijn ermee akkoord gegaan om 'Roma Pit' te verlaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May