Gemeenschap gaat onzorgvuldig om met pesticiden
07 Feb 2014, 22:00
foto
Ambtenaren van de bestuursdienst tijdens de HI-LVV pesticiden bewustwordingstraining. (Foto: Coza)


De afdeling Consumentenzaken (Coza) van het ministerie van Handel en Industrie (HI) en de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), hebben dinsdag een bewustwordingstraining verzorgd over pesticiden of bestrijdingsmiddelen voor bestuursambtenaren en afgevaardigden van de douane.

De vereniging van Chinese Winkeliers was ook vertegenwoordigd op deze bewustwordingstraining; leden van deze vereniging zijn de grootste groep importeurs van de bestrijdingsmiddelen/pesticiden.
De aanwezigen werden ingelicht over de gevaren van onvoorzichtig en onverantwoordelijk gebruik van de middelen. Bestuursambtenaren komen dagelijks in aanraking met de voornoemde groep winkeliers en consumenten. Het is de bedoeling dat zij scherper gaan opletten na deze bewustwordingstraining en ongeregeldheden rapporteren.

Vapematjes en muskietenkaars
Alies van Sauers, hoofd afdeling Bestrijdingsmiddelen, zei tijdens haar presentatie in de vergaderzaal van LVV, dat muskietenkaars een bestrijdingsmiddel is en dus ook valt onder de noemer pesticiden. Ook in de bekende vapematjes, die dagelijks in de huiskamers worden gebruikt, zit er een bestrijdingsmiddel. Toch staan er op winkelschappen pesticiden en consumptiegoederen vlak naast elkaar. Dit is wettelijk niet toegestaan.

Winkeliers stallen illegaal geïmporteerde muskietenkaars uit met op het etiket een heel vreemde taal die Surinamers helemaal niet verstaan. Sauers vindt dit een situatie die niet kan worden getolereerd, omdat de gezondheid van consumenten in Suriname in ernstig gevaar wordt gebracht.
Coza-hoofd Danielle Sumter benadrukte in een slotstatement dat de stakeholders geïnformeerd worden door HI en LVV en dus de ruimte krijgen hun zaken in orde te maken gedurende een overbruggingsperiode.

Maatregelen
Na deze overgangsfase zal HI maatregelen treffen tegen overtreders. ECD-hoofd Cilio Cameron zegt dat met de illegale importen van pesticiden er sprake is van overtreding van de ‘Wet Economische Delicten (ED)’. Hierop staat gevangenisstraf. Sauers onthulde dat het afgelopen jaar twee en een half miljoen dozen muskietenkaars het land zijn binnengehaald. De hoeveelheid van twee malafide importeurs, die hun producten niet bij LVV hebben geregistreerd, is hierbij niet inbegrepen, legt Sauers uit.

Pesticiden zijn alle chemische middelen die gebruikt worden ter voorkoming, of bestrijding van ziekten, plagen en onkruiden. De bestrijdingsmiddelen worden weer onderverdeeld in: insecticide (tegen insecten), fungiciden (tegen schimmels), herbicides (tegen onkruiden), molluscicide (tegen slakken), bactericide (tegen bacteriën) en rodenticiden (tegen ratten). Volgens de LVV-deskundige betekent het woord ‘cide’ niets anders dan ‘doden’. Reden temeer om zeer voorzichtig om te gaan met producten waarop dit woord op de verpakking staat geschreven, benadrukt de voorlichting van Coza.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May