Caribisch accountant instituut wil ethiek omhoog stuwen
07 Feb 2014, 12:00
foto
President Frank Myers van de ICAC gisteravond tijdens de opening van de 32ste jaarconferentie van de regionale organisatie. Aan tafel Robert van Trikt van het organiserend comité, Rudie Tjong A Hung, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Accountants en Yvonne Meijdam, voorzitter van de gastsprekers op de conferentie.


Het Caribische Instituut van Beëdigde Accountants (ICAC) wil samen met de Surinaamse Vereniging van Accountants (SUVA) zich inzetten opdat ethische normen, onafhankelijk en professioneel gedrag terugkeren in het beroep. Voorzitter Rudie Tjong A Hung van de SUVA zegt dat alleen op die manier het vertrouwen van het publiek in het beroep herwonnen kan worden.

In hotel Torarica is donderdagavond de 32-ste jaarlijkse Caribische conferentie van de ICAC begonnen. Versterken van het beroep en verdere regionale ontwikkeling staan centraal. In de regio staat het beroep van accountancy onder druk door de onprofessionele houding van beoefenaars. Volgens Tjong A Hung is dat te merken aan de toegenomen schandalen, de commercialisering van het beroep, de onduidelijkheid over de rol van de accountant. Zij worden blootgesteld aan onredelijke niveaus van aansprakelijkheid wat leidt tot onverantwoord gedrag. Meer regelgeving en maatregelen hebben slechts effect op de symptomen maar niet op de oorzaak van de fouten die in het beroep worden gemaakt.

Terug naar basiswaarden
'Terug naar de basis van onze waarden’ is het thema van de conferentie die drie dagen duurt. Belangrijke aandachtspunten zijn verplichte financiële verantwoording, samenwerking, integer en strategisch leiderschap. Er wordt gesproken over de laatste trends en technologische ontwikkeling in het beroep. Frank Myers, president van de ICAC, hoopt dat de conferentie inderdaad zal bijdragen tot versterking van het beroep van accountant. Meer dan driehonderd participanten uit de Caribische regio hebben zich opgegeven voor deelname aan de conferentie, terwijl er ook delegaties verwacht worden uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Canada.

Het is de eerste keer dat een jaarvergadering van de ICAC in Suriname wordt gehouden. Robert van Trikt van het organiserend comité is er van overtuigd dat dit een belangrijke stap in voor de verdere ontwikkeling van het beroep in Suriname. In 2010 trad Suriname toe als geassocieerd lid van de ICAC. Suriname is met slechts 35 geregistreerde en beëdigde accountants een kleine speler in de regio. Landen als Trinidad en Tobago en Haïti hebben meer dan duizend leden. Tjong A Hung zegt dat met de uitvoering van een plan gehoopt wordt dat in de komende jaren er meer professionals zullen zijn in het beroep. De Suva zet zich in om steeds meer te beantwoorden aan de internationale standaarden van de Internationale Federatie van Accountant (IFAC).

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May